СЗО призова света да се готви за нова пандемия

СЗО призова света да се готви за нова пандемия Снимка: olrat/Shutterstock/FOTODOM

Организацията отбелязва, че пандемията от COVID-19 „показа катастрофалната неподготвеност на света" за борба с мащабната болест, въпреки многобройните признаци и предупреждения.

Световната здравна организация (СЗО) смята, че човечеството трябва да се подготви за нова пандемия, независимо от това, че сегашният коронавирус все още не е победен. СЗО възнамерява да заяви за необходимостта от такива стъпки на 75-ата сесия на Генералната асамблея (ГА) на ООН, се казва в прессъобщение, публикувано в Женева.

Организацията планира да акцентира вниманието на сесията върху три теми. Освен съвместните действия на световната общност в подготовката за нова пандемия, тя разчита на по-активна глобална подкрепа на инициативи за ускоряване на достъпа до средствата за борба с COVID-19 (ACT), както и за потвърждаване от държавите на ангажимента за изпълнение на целите за устойчиво развитие.

„Трябва да се подготвим заедно за следващата пандемия", се казва в прессъобщението на СЗО. Според организацията пандемията COVID-19 „показва катастрофалната неподготвеност на света [за борба с мащабната болест], въпреки многобройните признаци и предупреждения".

В тази връзка от СЗО припомниха, че преди една година ГА на ООН и Съветът по мониторинг на глобалната готовност, създаден от СЗО и Световната банка, „предупредиха за заплахата от пандемия, като призоваха световните лидери да предприемат спешни, съвместни действия за подготовка". В публикувания тези дни в Женева годишен доклад Съветът за мониторинг обърна внимание на факта, че „дезориентираният поради COVID-19 свят страда от липса на лидерство и свовременни действия".

На 75-ата сесия на ГА на ООН СЗО ще призове световните лидери да подкрепят механизма за ускоряване на достъпа до средства за борба с COVID-19, създаден през април тази година.

Организацията припомни, че инициативата ACT „предоставя на всички страни шанс за по-бърз достъп до повече инструменти, разделяйки заедно рисковете и разходите".

За да може през 2021 г. да се разработи бързо и да се направи разпределение на 2 милиарда дози ваксина срещу коронавирус, както и на терапевтични средства и тестове, механизмът ACT се нуждае от 35 млрд. долара. Тези инвестиции са необходими за „глобално решение" и тази сума „бледнее в сравнение с икономическите последици от COVID-19", се казва в доклада.

СЗО възнамерява да популяризира на ГА и темата за целите на устойчивото развитие. Организацията смята, че пандемията рискува да подкопае предприетите в продължение на десетилетия усилия за развитие на здравеопазването.

Според проведено наскоро проучване 90% от държавите съобщават, че изпитват затруднения в основните медицински услуги заради COVID-19. При това най-често страдат плановите имунизации, лечението на неинфекциозните заболявания и психичните разстройства, сферата на семейното планиране.

Според СЗО сегашната пандемия напомня на световната общност, че в здравеопазването трябва да се инвестира повече.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: