Потребители на WeChat искат да бъде блокирана забраната на приложението на Тръмп

Потребители на WeChat искат да бъде блокирана забраната на приложението на Тръмп

Група потребители на WeChat поиска от федерален съдия администрацията на Тръмп да бъде блокирана от налагането на забрана върху цялостното ползване на китайското приложение за чат в САЩ. Тя бе наложена поради притеснения относно националната сигурност.


На 6 август президентът Доналд Тръмп забрани на американците да правят сделки през WeChat и TikTok, друга социална мрежа, идваща от Китай. Забраната се очаква да влезе в сила от средата на септември.


Жалба бе подадена в петък във федералния съд в Сан Франциско. Китайско-американските адвокати, създатели на Американския съюз за потребители на WeChat, твърдят, че планираното ограничение е противоконституционно. Според тях заповедта нарушава правата за свободата на словото на потребителите на WeChat.


Изпълнителната заповед е считана за „неясно формулирана“ и не дефинира какви транзакции ще бъдат забранени. Според групата, подала жалбата, това нарушава правото им на справедлив съдебен процес. Хората и компаниите ще бъдат в неведение дали извършват нарушения. Поради тази причина те ще са принудени изцяло да променят начина, по който общуват или управляват бизнеса си, казват юристите. 


„Нито самата Изпълнителна заповед, нито Белият дом предоставиха конкретни доказателства в подкрепа на твърдението, че използването на WeChat в Съединените щати компрометира националната сигурност - каза групата в жалбата. - Изпълнителната заповед обаче беше издадена в разгара на изборния цикъл през 2020 г., по време, когато президентът Тръмп направи многобройни антикитайски изявления, които допринесоха и подбудиха към враждебност срещу лица от китайски произход.“


WeChat е собственост на компанията Tencent Holdings Ltd. То се използва от милиони жители на САЩ за общуване с хора, чиито пръв език е китайски. Заповедта на Тръмп на практика би забранила използването на приложението в САЩ, каза групата. На 14 август Тръмп също заповяда китайският собственик на TikTok, ByteDance Ltd., да продаде американските си активи. 


Президентът има широки правомощия съгласно закон от 1977 г., който му позволява да обяви извънредно положение в отговор на „необичайна и извънредна заплаха“, включително блокиране на транзакции и изземване на активи.


Американски компании с дейност в Китай изразиха притесненията си относно забраната на WeChat, тъй като приложението е важен инструмент за бизнеса в страната. Китайските потребители го използват за всякакви сделки, от закупуване на кафе до самолетни билети.


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: