Приложението WeChat на Tencent отчете огромно увеличение на изтеглянията

Приложението WeChat на Tencent отчете огромно увеличение на изтеглянията Снимка: https://pixabay.com/

Приложението за съобщения WeChat на китайския технологичен гигант Tencent наблюдава нарастване на изтеглянията в САЩ от петък, след като Вашингтон потвърди, че ще продължи с планираната забрана на приложението, показват данните във вторник.

Министерството на търговията на САЩ издаде заповед, изискваща Apple Inc и Google на Alphabet Inc да не предоставят възможност за изтегляне на WeChat от съображения за национална сигурност, но американски съдия блокира нейния ход в неделя. Министерството на търговията на САЩ заяви в понеделник, че ще оспори заповедта.

WeChat е инсталиран около 54 000 пъти от петък до събота. Това са 28 пъти повече от 1900-те изтегляния, отчетени през същия двудневен период седмица преди това, според фирмата за анализ на данни Sensor Tower. В него се казва, че WeCom, приложение за сътрудничество в офиса, също отбелязва скок в изтеглянията в Съединените щати през този период.

През последните месеци Съединените щати предприеха редица мерки за борба с китайските технологични компании и приложения, позовавайки се на съображения за национална сигурност.

Tencent отричат, че приложенията им представляват риск за националната сигурност, и заявяват, че актуализациите на приложението за съществуващи потребители в САЩ могат да бъдат негативно засегнати, ако Apple и Google премахнат WeChat от техните магазини.

WeChat е мобилно приложение от типа „всичко в едно", което съчетава съобщения, социални медии, функции за разплащане и други услуги и може да се похвали с повече от милиард потребители в световен мащаб.

WeCom, който беше ребрандиран от приложението за сътрудничество на офисите на Tencent WeChat Work само дни след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви за първи път, че ще забрани WeChat през август, беше инсталиран 58 000 пъти в Съединените щати в петък и събота, 193 пъти над 300-те изтегляния, които бяха отчетени през същия период седмица преди това, според оценките на Sensor Tower.

След изтеглянето на WeCom потребителите вече могат да свържат своя акаунт в WeChat с него и да добавят своите контакти в WeChat, показа тест на Reuters. След това потребителите на WeCom могат да изпращат съобщения, да създават групи за чат и дори да получават виртуални пари от приятели на WeChat, без контактите им в WeChat да се налага да изтеглят WeCom.

Tencent каза пред китайските медии, че WeCom е съвсем различен продукт от WeChat.

* WeChat е китайско многофункционално приложение за съобщения, социални медии и мобилно плащане, разработено от китайската компания Tencent. Пуснато за първи път през 2011 г., то се превърна в най-голямото самостоятелно мобилно приложение в света през 2018 г. с над 1 милиард активни потребители месечно.
 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: