Нестабилността на петрола и златото може да предложи повече възможности, отколкото риск

Нестабилността на петрола и златото може да предложи повече възможности, отколкото риск

Към днешна дата петролът е сред най-големите губещи, докато златото и среброто печелят.


Петролът и златото ще продължат да бъдат във фокуса на анализите тази година. Чрез тях търговците се опитват да оценят ефектите от пандемията върху пазара и търсят признаци на глобално икономическо възстановяване.

През септември индексът на Bloomberg за стоки BCOM, който е силно обвързан с енергията, намалява с около 12%. Подиндексът Bloinberg Energy спадна с почти 43% към 8 септември, съобщава Мarketwatch. „Много стоки се търгуват добре на цени далеч под стимулиращите“, казва Алиса Коркоран, директор на научните изследвания в Kopernik Global Investors. Докато продължават да се търсят обаче, тези цени не са устойчиви. Преминаването към „стимулиращи цени“ може да бъде мотив предлагането да се поддържа в съответствие с търсенето, каза тя.

Енергийните суровини са сред най-големите губещи през тази година. Цените на петрола са „притиснати от намаленото търсене", каза Коркоран. Петролът се търгува под неговата дългосрочна стимулираща цена, която според нея е 75 долара за барел. Малко вероятно е цената на горивото да остане на това ниво, добави експертът. На 8 септември фючърсите за петрол BRN00 в САЩ и в световен мащаб се установиха под 40 долара за барел, най-ниското ниво от юни насам.

Очакванията за бавно рестартиране на световната икономика и произтичащият от това умерен растеж на потреблението на енергия правят вероятността цените на суровия петрол и рафинираните продукти да отбележат само „скромно покачване“ спрямо сегашните нива. Това коментира Джон Еколс, партньор в Opportune - една от водещите консултантски фирма за енергиен бизнес в САЩ. 

Докато икономиката се придвижва към нормалното, а и след като голяма част от сондажите за петрол в САЩ са спрени, естествено е да видим възможност за повишаване на цените в срок от около 18 месеца, добави той. Резултатите, свързани с пандемията, ще бъдат „двигател" за цената на енергията през следващите месеци, казва той. Ако пандемията изчезне като фактор, тогава  президентските избори в САЩ ще определят фокуса по- осезаемо, каза Еколс.

Инвecтитopитe пoтвъpдиxa зacилeнитe cи пpитecнeния oтнocнo бъдeщeтo нa пeтpoлнaтa пpoдyĸция. Нaпpeжeниeтo мeждy CAЩ и Kитaй cъщo дoпpинece ĸъм нecтaбилнocттa нa чepнoтo злaтo и доведе до пореден срив през изминалата седмица. 

Цените на петрола продължиха низходящата тенденция и през миналата седмица в азиатската електронна търговия под натиска на изненадващото увеличение на американските запаси и трайното слабо търсене заради пандемията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Лондонският сорт Брент, чиято цена е референтна за европейския пазар, понижи стойността си с 8 цента или с 0,2 на сто до 39,98 долара за барел.

От своя страна златото и среброто приключиха седмицата с положителна сесия, въпреки спада в петък. „Факторите, които подкрепиха повишаването на златото, все още са валидни“, каза Рос Норман, главен изпълнителен директор на Metals Daily. Той очаква ценният метал потенциално да се изкачи до 2200 долара преди края на годината, „което ще даде на златото ръст от 45% печалба за годината“. Цената на златото е нараснала с 27% от началото на годината и все още служи като застраховка на инвеститорите срещу инфлацията и обезценяването на валута.

Като цяло стоките могат да бъдат „много нестабилни“ в краткосрочен план, което „ние разглеждаме не като риск, а като възможност“, каза Коркоран. „Най-добрите възможности за инвестиране са, когато цените на суровините са доста под стимулиращата им цена“, какъвто е настоящият случай за повечето стоки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: