Как COVID-19 промени работата в офисa?

Как COVID-19 промени работата в офисa? Снимка: pixabay


Офис служителите ще гледат на 2020 г. като на повратна точка в света на труда. 
До голяма степен работниците доказаха на работодателите си, че могат да си свършат работата от вкъщи. А в крайна сметка, какво е бъдещето на офисите?

80% от хората, които са работили от вкъщи по време на заключването, казват, че биха искали да продължат да работят от дома си поне един ден седмично.
Междувременно двама от трима казват, че копнеят да се върнат в офиса под някаква форма.

С други думи, хем вълкът да е сит, хем агнето цяло - искат най-добрите страни на работата от офис и най-добрите страни на работата от вкъщи. 


Експертът по офис имоти Антъни Слъмбърс казва, че нито една фирма всъщност не е искала офис, а просто продуктивни служители, като се оказва, че офисът е само един от начините да се създаде работна среда и динамика.

През последните няколко години много компании се преместиха в отворени офиси.
С обещанието да се стимулира взаимодействието и обмяната на идеи между служителите. Всъщност отворените офиси по-често караха служителите да чувстват остра липса на лично пространство и също така да губят концентрация.
Въпреки това в тях има нещо, наречено „мрежов ефект“. Случайни срещи, блъскане в колеги и небрежно споделяне на мисли и идеи...
 Има доста добри доказателства, че най-добрите ни моменти на просветление се случват при подобни случайни сблъсъци и нахвърляне на случайни идеи.
Професор Санди Пентланд от Масачузетския технологичен институт казва, че причината, поради която тези разговори водят до подобен ефект, е, че в моментите, в които не се чувстваме наблюдавани от нашите шефове, сме свободни да водим откровени дискусии.

Ако работата в офис има няколко плюса, като най-големият от тях е пряката комуникация с колегите, то дали работата от вкъщи няма да бъде по-добрият вариант?

Може би фирмата, за която работите, ще се присъедини към нещо, което започва да се нарича „TW" and „T Revolution", където работниците ще работят от офиса във вторник, сряда и четвъртък, но от дома в понеделник и петък.
 И без съмнение, след време ще дойде някой със запомнящо се наименование за хора, които работят по този начин.
 Други фирми, които са по-авантюристично настроени, заявяват, че искат да освободят работниците от фиксирано работно време, за да я вършат, когато се чувстват най-продуктивни.

Те възприемат метода, известен като асинхронна работа. 
Когато правим нещо синхронно, това означава, че сме координирани във времето, като плувците на олимпийските игри.
А мотото на асинхронната работа е: „Какво ще кажете да позволим на хората да дават своите отзиви или идеи, когато се чувстват най-вдъхновени?“
Компаниите, които правят това, казват, че гъвкавостта позволява на работниците да водят децата си на училище или... дори да се забавляват. Това е нещото, което фирмите, работещи по асинхронния метод, вярват, че ще привлече най-добрите работници да станат част от техните екипи. 

Някои фирми дори говорят за събиране на служителите си само една седмица на тримесечие. Това означава, че почти сигурно нямат нужда от офис. 

Едно обаче изглежда все по и все по-сигурно... за много офис служители ерата на ставане всеки ден и ходене на едно и също място изглежда е минало. И въпросът е... Ще им липсва ли?

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: