Половината от международните компании възнамеряват да се преместят в по-малки офиси

Половината от  международните компании възнамеряват да се преместят в по-малки офиси Снимка: https://pixabay.com/

Около половината големи мултинационални корпорации планират да намалят офисното си пространство през следващите три години на фона на тенденцията да се работи от вкъщи, пише Financial Times

Вестникът се позовава на резултатите от проучване, проведено от Knight Frank сред топ мениджъри, отговарящи за недвижимите имоти в 350 световни компании с общ персонал от 10 милиона души.

Според проучването по-голямата част от големите холдинги, които намаляват присъствието си, възнамеряват да намалят площта на офисите си с 10-20%, докато над половината от относително малките компании планират да се разширят.

По-малко пространство, но по-добро“ вероятно е мотото на сравнително големи организации, казва Лий Елиът, експерт по търговски имоти в Knight Frank, пред FT.

„Това не е краят на пазарите на недвижими имоти, тъй като има недостиг на предлагане и съответно увеличение на наемите в премиум сегмента.“

В същото време около една трета от фирмите възнамеряват да се придържат към изцяло или предимно офис модел на работа, 56% - хибриден, около 10% - изцяло или предимно дистанционен.

Около половината от компаниите, чиито топ мениджъри са участвали в проучването, също ще преместят централите си през следващите три години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: