Великобритания ще направи инвестиция за около 500 млн. паунда

Великобритания ще направи инвестиция за около 500 млн. паунда Снимка: wikimedia.org

Средстават ще бъдат използвани за мащабно тестване за COVID-19 на населението

Великобритания ще инвестира 500 млн. паунда в употреба на нови бързи тестове за коронавирус и така ще опита да разшири масовото тестване на населението, за да намали възможността за разпространение на заболяването.

Правителството на Обединеното кралство ще започне мащабно тестване за коронавирус в град Селфорд, част от област Голям Манчестър, както и ще увеличи темпа на тестване в Саутхямтън и Хемпшир.

Целта на тестването в Селфорд ще бъде получаването на 250 резултата на ден. Правителството се надява тази нова инициатива да помогне в намирането на носители на заболяването, които са безсимптомни.

Във фаза 1 от масовото тестване участваха 10 хил. души, на които са раздадени тестове за домашни условия. Във фаза 2 ще бъдат приканени за участие 2100 ученици и училищен персонал.

Комплектът за вземане на проби у дома се оказва достатъчно надежден, за да се използва за масово тестване на населението", се казва в изявление на Министерството на здравеопазването на Великобритания.

Намерението ни е да се правят максимално количество тестове, които са произведени в съответствие с последните окрития и подобрения в тази област. Искаме тези тестове да достигнат до възможно повече хора", заяви държавният секретар по здравеопазването в Обединеното кралство Мат Хенкок.

Тази мярка за масово тестване идва, след като председателят на здравната комисия в камарата на общините на Британския парламент Джеръми Хънт зададе въпроса: дали правителството би направило масово тестване на населението и най-вече на здравните работници и учителите, които имат най-чест контакт с големи части от обществото.

Новите разработки и иновациите в сферата на тестовете за коронавирус са от огромно значение за изучаването и ограничаването на разпространението му, а и биха улеснили значително улавянето на заразата у някой, у когото тя не проявява симптоми", заяви временният изпълнителен председател на Националния институт по здравеопазване Даяна „Дидо" Хардинг

 

В последните седмици много европейски страни започнаха по-сериозно тестване на населението, за да имат по-ясна представа за разпространението на коронавируса и да го ограничат, така че да не се налага втори карантинен период, какъвто наблюдавахме в периода март-май тази година.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: