Канадска изследователка измисли начин за преработка на пластмасови отпадъци

Канадска изследователка измисли начин за преработка на пластмасови отпадъци Снимка: https://zen.yandex.ru

25-годишна канадска изследователка от китайски поризход създава собствена фирма за превръщане на рециклираните отпадъци в нови стоки.

Миранда Уанг измисли как да превърне отпадъците в богатство. Предприемчивата млада жена създава собствена компания, наречена BioCellection, която на практика реализира технологията за химическа преработка на полимерите.

„Ние вземаме пластмаса, която днес никой не иска да рециклира - казва Миранда. - Това означава, че в момента няма рентабилни технологии, които да превърнат тези пластмаси в ценен продукт. Затова ние събираме тези отпадъци: мръсни пластмасови торбички и опаковки за еднократна употреба и ги превръщаме в ценни материали, които имат същите свойства като изходните материали.“

 

Проблемът с пластмасовите отпадъци днес става все по-актуален. В Съединените щати пластмасата се натрупва на сметищата със скорост 30 000 тона всеки месец, след като Китай забрани вноса на пластмаса през 2018 г. Сега в света се рециклира само една десета част от произведената пластмаса.

 

Мисията на Уанг да реши един от най-големите проблеми на замърсяването в света започва в тийнейджърска възраст, когато тя и най-добрата й приятелка (сега съоснователка на компанията) Джини Яо посещават завод за преработка на отпадъци по време на училищна екскурзия. След 7 години изпитания двете момичета правят невероятен пробив.

 

                                                        
                                                                               Източник: zen.yandex.ru


Още като студентки Уанг и Яо убеждават изследователи от Университета на Британска Колумбия да им позволят да проведат изследване в научната лаборатория. Работейки с по-опитни изследователи, те откриват две бактерии, които се хранят с пласмаса в близката река Фрейзър. Това откритие позволи на Уанг да привлече инвеститори, които повярваха в идеята й и инвестираха в предприятието 5 милиона долара.

 

Оттогава нейната компания BioCellection разработи няколко технологии за рециклиране на отпадъци, които превръщат замърсените и неподлежащи на вторична преработка  пластмаси в качествени материали за 3D-печат и нови стоки.

 

Сред постиженията на компанията е процесът на разграждане на полиетиленова пластмаса и превръщането й в химикали-прекурсори, използвани като строителни елементи. Методът за рециклиране на Уанг е много по-евтин от извличането на същите ресурси от изкопаеми горива.


Четете още, коментирайте и ни следете във

facebook