Кои европейски държави преживяват втора вълна на COVID-19?

Кои европейски държави преживяват втора вълна на COVID-19? Снимка: wikimedia.org

Европейският континент е свидетел на ново повишаване на случаите на заразени с коронавирус, след като вече веднъж успя да се справи с ограничаването на разпространението на болестта през март 2020 г.

В Югоизточна Европа държави като Албания, България, Румъния, Черна гора и Северна Македония отчитат повече случаи на заразяване с COVID-19 през месец август, отколкото в началото на пандемията през пролетта.

Изключение от региона е Сърбия, която отчита темп на разпространение на заразата, подобен на този, отчетен през април.

В Хърватия, Гърция и Малта числата показват, че има голям скок на активните случаи на коронавирус, като през последната седмица броят на заразените е по-висок, отколкото през март тази година.

Белгия, Италия и Великобритания, които са сред най-тежко поразените страни от COVID-19, също отчитат увеличаване на заразените, но поне засега не и в мащабите на разпространение на заразата от началото на пандемията в Европа.

Въпреки това трябва да се отбележи, че в Италия са били отчетени около 1460 нови случая, което е най-високият брой новорегистрирани заразени в страната от 2 май насам.

Франция, Полша, Нидерландия и Испания в момента преживяват очакваната „втора вълна" на коронавируса и въвеждат нови мерки и решения, за да се справят с нея.

Само във Франция в последния петък от месец август са били отчетени над 7 хил. новозаразени, което е най-високият брой, отчитан досега.