Приложение изчислява риска от заразяване с COVID-19 на закрито

Приложение изчислява риска от заразяване с COVID-19 на закрито Снимка: pixabay

Американски учени разработиха приложение, показващо колко дълго може да се стои в затворено пространство, без да има голям риск от заразяване с коронавирус

Приложението дава възможност да се изчисли продължителността на престоя, без да се поема голям риск, като се вземат предвид няколко основни фактора.

Както е известно, за да се намали предаването на COVID-19, здравните инструкции ограничават разстоянието между двама души на един или два метра. Тази дистанция е един от параметрите, които се взимат предвид при изчисленията. Другите са свързани със степента на заетост на помещението, времето на пребиваване в него, възможността за проветряване, както и очевидно носенето или не на маска, съобщава passionsante.be.

Американски екип от Масачузетския технологичен институт разпространи своето приложение, което използва теоретичен модел за изчисляване на възможността за заразяване и показва максимално допустимата продължителност на престоя в дадено помещение по отношение на безопасността. Чрез промяна на броя на присъстващите хора, характеристиките на самото помещение (офис, училище, ресторант, самолет и т.н.), вентилацията и филтрирането на въздуха и дори вида дейност (почивка, спорт, пеене и др.), всеки желаещ може да адаптира параметрите и да изчисли риска от предаване на COVID-19 в даден момент.

Тези модели обаче не трябва да се приемат безусловно: те дават представа за степента на риск според конфигурацията на факторите и илюстрират специфичното влияние на вентилацията и носенето на маска, тъй като тези елементи оказват значително влияние върху риска от заразяване с коронавирус.

Приложението е достъпно безплатно на различни езици тук.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: