Две деца в САЩ се родиха с мозъчни увреждания заради коронавируса

Две деца в САЩ се родиха с мозъчни увреждания заради коронавируса Снимка: https://pixabay.com/

Майките им са боледували от коронавируса по време на бременността, се казва в изследване на Университета Miami Health System и Медицинското училище Милър към Университета на Маями

И двете новородени са имали гърчове, микроцефалия и изоставане в развитието. Тестът на бебетата за COVID е отрицателен, но броят на антителата е много висок. Според учените това показва, че или антитела, или самият вирус са влезли в организмите на децата през плацентата на майката.

Майките и на двете деца са се заразили с коронавирус през втория триместър на бременността и след това са се възстановили. Но едната от тях се разболява отново през третия триместър. Плацентите и на двете жени са взети за анализ, в резултат на което са установени патологични изменения, причинени от COVID.

Едно от децата е родено преждевременно – в 32-та седмица от бременността. Бебето имало проблеми с дишането и гърчове, затова е свързано към изкуствено дишане и са му предписани антиепилептични лекарства. Три месеца по-късно детето е  изписано от болницата и конвулсиите му скоро спират. След това обаче няколко пъти е било хоспитализирано заради проблеми в развитието и респираторни инфекции.

На година и един месец детето е починало в болницата, където е докарано поради инфекция на горните дихателни пътища. Аутопсията  разкрива липса на бяло вещество в мозъка и наличие на хипоксия.

Другото дете е имало конвулсии и периодично спиране на дишането веднага след раждането. На бебето са предписани  антибиотици при съмнение за сепсис. Бебето е изписано от болницата на възраст  пет седмици. След това няколко пъти е бил хоспитализирано заради гърчове и респираторни инфекции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: