Светът рискува да загуби борбата срещу COVID -19 заради щама "делта" - СЗО

Светът рискува да загуби  борбата срещу COVID -19 заради щама "делта" - СЗО Снимка: pixabay

Вариантът "делта" е с около 50% по -заразен от другите щамове

Светът е изложен на риска да загуби трудно спечелените си успехи в борбата с пандемията от коронавирус поради силно заразния щам "делта".

Това съобщи ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Ройтерс.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията са установили, че "делта" се предава като варицела и предупреждават, че щамът може да причини сериозни усложнения.

Според Гебрейесус, през последния месец броят на инфекциите се е увеличил с 80% в повечето региони по света. Смъртността в Африка, където само 1,5% от населението е ваксинирано, се е увеличила с 80% през този период.

„Трудно спечелените постижения могат да се окажат под заплаха или дори загубени, а здравните системи в много страни по света са претоварени“, - заяви ръководителят на СЗО.

Сега "делта" е намерен в 132 страни по света. Той се превърна в доминиращ щам на коронавируса на планетата.

СЗО отбелязва, че наличните ваксини срещу COVID осигуряват значителна защита срещу тежко разпространение на болестта, включително случаи на инфекция с "делта".

"Ние се борим със същия вирус, но вирус, който е станал по -бърз и по -добре адаптиран за предаване сред хората", подчертаха от организацията.

Вариантът "делта" е с около 50% по-заразен от другите щамове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: