Сунак обвини Русия, че се опитва да "задуши" световната икономика

Сунак обвини Русия, че се опитва да "задуши" световната икономика Снимка: ФБ

Спирането на доставките на руски газ за Европа доведе до енергийна криза и повишаване на цените на електроенергията

А опитите на Руската федерация да попречи на износа на зърно от украинските пристанища влияят върху покачването на цените на храните.

По този начин Москва се опитва да "задуши" световната икономика, заяви британският премиер Риши Сунак в своя статия, публикувана в британските медии в навечерието на срещата на Г-20.

Сунак подчерта, че две трети от страните от Г-20 са изправени пред инфлация над 7%, а МВФ прогнозира, че една трета от световната икономика ще изпадне в рецесия през следващата година.

Русия се опитва да задуши световната икономика. Трябва да се обединим, за да я спрем и да възстановим икономическата стабилност“, каза политикът.

Британският премиер призова страните от Г-20 да се координират и да предприемат действия по пет точки, за да избегнат глобална криза. По-специално, според него, е необходимо да се предотврати "превръщането на храната в оръжие" от Русия. Сунак призова страните, които могат да произведат повече храна или да освободят запаси, да увеличат доставките за страни в нужда.

Освен това той подчерта необходимостта от защита на икономическата сигурност и намаляване на зависимостта от енергийни доставки "от страни като Русия, които се стремят да ги използват" за политически натиск.

По-рано Сунак каза, че възнамерява да критикува руските власти на предстоящата среща на Г-20, която ще се проведе в Бали на 15-16 ноември.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: