Риши Сунак е новият премиер на Великобритания (обновена)

Риши Сунак е новият премиер на Великобритания (обновена) Снимка: ФБ

Ръководителят на Камарата на общините Пени Мордаунт оттегли кандидатурата си за избор на министър-председател, така съперникът й Риши Сунак автоматично става новият ръководител на Консервативната партия и съответно министър-председател на Великобритания

Риши Сунак беше избран за нов лидер на Консервативната партия“, каза сър Греъм Брейди, председател на „комитета 1922“ на Камарата на общините, който отговаряше за процеса на избор на нов лидер.

Мордаунт от своя страна написа в Туитър, че е оттеглила кандидатурата си и каза, че напълно подкрепя Сунак.

*  Сунак е роден в Саутхемптън в семейството на лекар и фармацевт на 12 май 1980 г. Завършва Оксфордския университет, където учи философия, политика и икономика, а по-късно получава степен магистър по администриране от Станфордския университет. Там политикът се срещна с бъдещата си съпруга Акшата Мурти, дъщеря на съоснователя на индийската мултинационална ИТ компания Infosys, милиардера Нараяна Мурти. Сунак успява да работи в една от най-големите инвестиционни банки в света Goldman Sachs Group и хедж фонда The ​​Children's Investment Fund Management.

През 2015 г. Сунак печели парламентарните избори в избирателния район Ричмънд в Западен Йоркшир. Той влезе за първи път в правителството при Тереза ​​Мей през 2018 г., като получи позицията на парламентарен асистент на министъра на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление. Сунак гласува три пъти за споразумението на Мей за Брекзит с ЕС, но то беше отхвърлено през 2019 г., което до голяма степен доведе до нейната оставка и идването на власт на Борис Джонсън.

След оставката на Мей Сунак подкрепи Джонсън като кандидат за лидер на Консервативната партия. Джонсън дойде на власт през 2019 г. и назначи Сунак на поста заместник-министър на финансите, но още през 2020 г. бе повишен и оглави министерството на финансите, заменяйки на този пост Саджид Джавид.

На 5 юли 2022 г. Сунак стана вторият министър след Джавид, който подаде оставка във връзка със скандалите с Джонсън. Три дни по-късно Сунак обяви кандидатурата си за поста нов лидер на торите и съответно министър-председател на Великобритания. Бившият ръководител на Министерството на финансите спечели мнозинството от гласовете във всички кръгове на избора на ръководител на Консервативната партия, но на последния кръг загуби от бившия външен министър Лиз Тръс. Тя пое поста министър-председател, но успя да го задържи само 45 дни, след което беше принудена да подаде оставка.

Според британските медии по време на изборите за министър-председател през лятото Джонсън е призовал останалите извън състезанието да оглавят партията,  да подкрепят всеки друг кандидат освен Сунак. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: