Ще бъде ли Риши Сунак добър министър-председател?

Ще бъде ли Риши Сунак добър   министър-председател? Снимка: ФБ

Борис Джонсън отпада от надпреварата за премиер. "I'll be back-а" не проработи. Сега бившият финансов министър Риши Сунак спечели.

Той получи 155 подписа на партийни депутати в своя подкрепа. Джонсън получи 54 (въпреки че самият той твърди, че са 102). Партията си каза думата. Поради тази причина Борис Джонсън разбра, че този път няма да се получи. И реши да напусне надпреварата, заявявайки, че смята за „грешно“ да се върне сега на поста, защото страната има нужда от „единна партия“.

В известен смисъл това е по-добре. Сунак отново ще се сблъска с поредица от кризи преди идващата зима, на които ще трябва да се обърне внимание. Ще бъде трудно и не е сигурно, че и новият премиер ще успее да задържи дълго поста си.

Тук министърът на отбраната Бен Уолъс постъпи правилно: за втори път отказва да отиде на избори, отстъпвайки място на по-амбициозни партийци, като същевременно запазва поста си и чака по-добър момент.

В полза на Риши Сунак ще играе:

   добро оксфордско образование („този човек знае какво да прави и как да го прави“);
   последователност и опит в публичната администрация, особено във финансите, а сега проблем номер 1 е икономическата криза.

Ще играе срещу него:

  неговият класов произход (богато семейство, аристократични приятели, огромно състояние, поради което у хората се създава впечатление за изолация от реалностите на обикновените хора);
   предполагаеми близки връзки с настоящата администрация в САЩ (поне за тези, които виждат това като проблем);
   шлейфът на финансовите политики, които той следваше при Джонсън, поради което се смята за виновен за настоящите проблеми на Великобритания.

Така или иначе политиката на новия британски премиер, подобно на Елизабет Тръс, ще бъде насочена навътре, към решаване на социално-икономическите проблеми, а не към външната политика, която обаче ще остане непроменена. Освен ако, според предизборната реторика на Сунак, той няма да бъде по-склонен да води офанзивна антикитайска политика във връзка с Вашингтон.

Но това все още са груби оценки.  

Илия Куса, международен анализатор, експерт по международна политика и Близкия изток, аналитичен център "Украински институт на бъдещето"

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: