Британската опозиция настоява за предсрочни избори след назначаването на Сунак

Британската опозиция настоява за предсрочни избори след назначаването на Сунак Снимка: ФБ

Новият британски премиер Риши Сунак първо се обърна към опозицията в Камарата на общините като ръководител на правителството

Ден след смяната на кабинета лидерът на Лейбъристката партия Сайръс Стармър поиска предсрочни парламентарни избори. Той каза възмутен, че поради отказа на конкурентите на Сунак да се борят, съдбата на правителството се решава само от една комисия на консерваторите:

Дори неговите съпартийци знаят, че той не представлява трудещите се. Ето защо единственият път, когато се кандидатира на избори, той беше победен от бившия премиер. Защо да не го научи на практика, защо не остави трудещите се да изразят мнението си, защо не свика общи избори?“

Риши Сунак отговори, като каза, че се радва на мандата, който неговата партия получи в резултат на спечелването на изборите през 2019 г.

„Нашият мандат се основава на манифеста, с който бяхме избрани. Да напомня, че вече минаха изборите, които ние спечелихме, но те загубиха. Мандатът казва да укрепим здравната система, да подобрим училищата, да направим улиците по-безопасни, да контролираме нашите граници и да подобрим стандарта на живот - това е мандатът, който аз и това правителство изпълняваме за британците."

Риши Сунак нарича мисията си като лидер на консерваторите и ръководител на правителството възстановяване на доверието на избирателите както в неговата партия, така и в държавните институции след скандалите, прераснали в предсрочна смяна на два консервативни кабинета.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: