Как пандемията промени достъпа до обществените места в САЩ, ощетявайки най-уязвимите хора

Как пандемията промени достъпа до обществените места в САЩ, ощетявайки най-уязвимите хора Снимка: Pixabay

Заради пандемията американците вече използват по различен начин места като обществени библиотеки и паркове и в много от случаите промяната лиши уязвимите хора от пространство в момент, когато най-много се нуждаят от него.

Обществените библиотеки преди пандемията бяха мястото, където се събираха възрастните хора, особено в по-откъснатите селски райони, и където можеха да намерят някаква социална ангажираност. „Тук няма други публични пространства, където можете да отидете и просто да поседите, прекарвайки деня в компанията на други хора, без да се налага да купувате нещо и без да ви направят забележка, че се застоявате“, казва Дженифър Пиърсън, директор на библиотеката в Люисбърг, Тенеси. Когато се налага библиотеката да затвори през март, тези хора остават без единственото обществено място в околността, което могат да посетят.

 

Библиотеката започва поетапно отваряне през май и от юни отново може да се посещава, но с предварителна резервация. Сега книгите се поставят под карантина за 72 часа при връщане от абонатите. Може да се резервира компютърно време в библиотеката и да се ползват WiFi точките за достъп, което е от решаващо значение в район, където не всеки разполага с компютър и достъп до интернет.

 

Но връщането на една от основните функции на библиотеката, като място за социални събирания, остава само далечна надежда за бъдещето.

 

„От поне 15-20 години библиотеките се превърнаха в центрове на общността, в места за провеждане на срещи, виждания с приятели и престой за известно време“, обяснява Пиърсън, която е и президент на Асоциацията за малки и селски библиотеки. „Но в момента не можем да правим всичко това."

 

Начините, по които хората използват публичните пространства, са се променили драстично по време на пандемията, отбелязва Insider.

 

На много места в САЩ са се появили нови велоалеи.Много улици са затворени за автомобили, а някои градове планират да направят затварянето постоянно, като Сиатъл, където изникнаха нови 20 мили улици, предназначени само за пешеходци и колоездачи.


 

Източник: GettyImages


Като цяло съзнанието за важността на публичното пространство се повиши.

 

„В условията на пандемия хората оценяват много повече откритите публични пространства, които имаме на разположение", казва Джеф Хоу, директор на лабораторията Urban Commons в Университета във Вашингтон, пред Insider. „Те осъзнават колко важни са тези удобства за нашето физическо и психическо благосъстояние. Има ново осмисляне на парковете и въобще на откритото пространство, което досега сме приемали за даденост."

 

Но не всички видове обществени пространства могат да бъдат оценени по един и същи начин. Тези от затворен тип като библиотеките са изправени пред значителни предизвикателства заради разпоредбите за социална дистанция и непрекъснатите, оправдани страхове от разпространението на вируса на закрито.

 

Все още предстои да се видят всички изменения, които сегашната ситуация ще наложи при прекрояването на публичните пространства в Америка – изследователите казват, че е твърде рано да се правят заключения. Но е ясно, че тяхното бъдеще няма да е толкова просто.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: