Средства за библиотеки и кътове за четене получават 96 училища в страната

Средства за библиотеки и кътове за четене получават 96 училища в страната Снимка: pixabay

Проектите се финансират от Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“

96 са одобрените училища, на които ще бъдат отпуснати общо 500 000 лева, за да обновят библиотеките си, оповестиха от МОН. 19 от тях досега не са разполагали със собствени библиотеки и сега ще имат възможност да създадат такива. Останалите ще могат да закупят нова художествена и научно-популярна литература, както и учебни помагала.

Предвидените средства са за общо 12 529 книги (или 8358 заглавия).

Кътове за четене ще се направят на различни подходящи места в училищата – например във фоайетата или пред класните стаи. За създаване на уютна обстановка е предвидено да се закупят и подходящи мебели и образователни игри.

Планирани са 969 събития в училищни и 492 – в обществени библиотеки. За големите ученици ще има дискусии на различни теми, представяне на личното творчество на техни връстници, литературни четения, състезания по изразително четене и краснопис и др. За учениците от начален етап на образование са предвидени драматизации и създаване на приказки, на книжки с илюстрации и пр. 

Ще се организират срещи на ученици с авторите на детски книги Мая Бочева, Слави Стоев, с писателите Никола Бенин, Иван Костадинов, Петя Кукудева, Радостина Николова, Здравка Евтимова, Захари Карабашлиев, Никола Райков, Милен Хальов и др.

Близо 7000 ученици и 451 учители ще получат читателски карти за обществени библиотеки. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: