С над 400 млн. лв. насърчават предприемачеството през финансови инструменти

С над 400 млн. лв. насърчават предприемачеството през финансови инструменти Снимка: mig.government.bg

100 млн. лв. са заделени за технологичен трансфер през новия програмен период

През Фонд на фондовете има над 280 млн.лв., а в Плана за възстановяване и устойчивост сме предвидили 150 млн. лв. за стартъпи през финансови и дялови инструменти. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер на събитие в София Тех Парк с представители на повече от 20 иновативни, стартиращи компании. Те споделиха решенията, които предлагат на пазара и чрез които спомагат за растежа на различните сектори у нас. 

Министър Лорер посочи, че ще се стимулират още по-активно предприемачеството и стартиращите компании в новия програмен период. Част от средствата ще бъдат дялови инвестиции в стартъпи, като акцент в него ще бъде подкрепата за разрастване на вече съществуващи стартъпи. По думите му идеята е моделът на успешните български стартъпи да се мултиплицира, подкрепен от финансови инструменти. 

В следващия програмен период ще се отделят средстваи за стимулиране връзката между науката и бизнеса, което е изключително важно. "От една страна да бъдат насърчени кадрите, които създават интелектуална собственост, а от друга - компании, които имат нужда от академични разработки, за да създават по-умни продукти", обясни Лорер и подчерта, че поне 100 млн. лв. са заделени за технологичен трансфер.

По думите му инструментите за дялово финансиране на Фонд на фондовете са традиционен източник на ресурс за развитие на иновациите в България. Дяловите и квазидяловите инструменти на Фонда обхващат целия цикъл от развитието на дадена компания. Общата стойност на ресурса, предоставян през инструментите за дялови инвестиции, е 279 млн. лв. публичен ресурс, като е привлечен частен за 79 млн. лв. Ресурсът е със срок на реализация до края на 2023 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: