Кауза „Подари маска"

Кауза „Подари маска" Снимка: pixabay.com

Как един предприемач подава ръка на хора в неравностойно положение.

Моника Гецова дарява маски на хора в неравностойно положение. Тя е собственик на един от най-посещаваните магазини за бебешки стоки във Варна – „Сладури“, и има собствена марка текстил за бебешки колички и стаи, поради което постоянно работи с текстилни предприятия и шивашки цехове в региона. 

Не прекарва много време да мисли защо прави това, което прави, нито защо е помогнала в конкретния случай. „Просто се случи“, казва скромно тя.

Между март и май 2020 г. фонд „Обединени срещу COVID-19“ подкрепи 112 местни инициативи като тази на магазин „Сладури“, обхващащи близо 700 000 души в цяла България. Фондът е основан от Българския дарителски форум, Фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ и Американската търговска камара в страната в помощ на местни общности в борбата им срещу коронавируса и работи с финансовата подкрепа на български, американски и международни компании и индивидуални дарители. 

„Когато прочетох за програмата, реших, че ще е прекрасно, ако можем да задоволим нуждите и на групи хора, които не са в състояние да си ги закупят. Имахме ресурса за производство, както и контактите с организации, работещи с такива групи… и така се получи“, разказва г-жа Гецова.

След като прави проучване, г-жа Гецова се спира на два цеха и прави поръчка за няколкостотин маски, които се разпродават само за няколко дни. Следват още поръчки, като госпожа Гецова настоява за използването само на висококачествени материали. Поръчаните от нея маски са четирислойни за по-добра защита, като последният слой включва джоб за филтър. Тя и екипът ѝ изготвят брошура и видео, демонстриращи правилната употреба на маските, както и на миенето на ръце.

„Беше наше убеждение, че маската трябва да е от памук. Хората ги носят цял ден и затова трябваше да са удобни. Трябваше да има и слой от нетъкан текстил… Направихме ги като за себе си“, казва г-жа Гецова, която през годините е спечелила много клиенти именно заради качеството на предлаганите продукти.

След като кандидатурата ѝ e одобрена, тя възлага на двата партньорски цеха да изработят 3000 маски, които дарява на социални работници, грижещи се за хора с увреждания или подпомагащи бедни семейства и възрастни хора в района на Варна. С помощта на поръчките за кампанията и от магазин „Сладури“ двата цеха успяват да задържат близо 50-те си работници.

Г-жа Гецова не помага на нуждаещи се за първи път. Като член на сдружение на варненски майки работи активно с деца от институции, които подпомага както със средства, така и с личното си време. Наред със собствените си син и дъщеря, тя отглежда и едно приемно дете – и то напълно сама. 

По време на бежанската криза от 2013 г. участва в набирането на храна и дрехи за сирийски бежанци и приютява в дома си цяло семейство за няколко месеца. Впоследствие става настойник на сирийски младеж. В най-тежкото бедствие във Варна през последното десетилетие – наводненията в Аспарухово от 2014 г., тя помага в разчистването като доброволец, но и като дарител, подкрепяйки финансово семейства.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: