БТПП: Съветът за тристранно сътрудничество се превръща във формална структура

БТПП: Съветът за тристранно сътрудничество се превръща във формална структура Снимка: pixabay

Заседание на НСТС - свикано „в нарушение на всички правила и срокове", обсъжда бюджета на НЗОК, както и заплатите на служителите в държавната администрация.
На 29 август, събота, беше проведено „екстрено“ заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) „в нарушение на всички правила и срокове за свикване и провеждане", се казва в позицията на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Писмена информация за това заседание е получена от социалните партньори в петък, 28 август, в 19,30 часа, съобщават от БТПП. Заседанието е насрочено за следващия ден в 14 часа при дневен ред:
- Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г.
- Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г.
- Проект на Постановление на Министерския съвет за допълнение на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.


Въпросите са от значителна стратегическа важност - припомнят от БТПП. - Известно е, че ролята на НСТС е на коректив от страна на социалните партньори, но предоставеното време от по-малко от 24 часа, при това в почивен ден, е недопустимо." 

„БТПП по никакъв начин не може да приеме превръщането на НСТС в една формална структура, без да може, участвайки в нея, да защити интересите на своите членове." 

Това, че въпросите са неотложни, по никакъв начин не трябва да ограничава възможността на социалните партньори да направят своите анализи, оценка на въздействието и с това да изпълнят както трябва своите функции, цели и задачи, настояват от Българската търговско-промишлена палата.

БТПП „си запазва правото", след обичайната консултация със своите членове, „да вземе детайлно становище" по поставените въпроси, включително с атакуване на решенията на „нередовно свиканото заседание на НСТС", се казва в становището на БТПП.

*Секретарят на НСТС уведомява членовете на съвета най-малко 7 работни дни предварително за датата и часа на заседанието, като им изпраща дневния ред и материалите по него. В случаите по чл. 9, ал. 3, изречение второ, дневният ред и материалите по него се изпращат не по-късно от 2 работни дни преди заседанието.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: