Посланикът на ЕС в Украйна: Украйна трябва да изпълни 4 условия за приемане в Съюза

Посланикът на ЕС в Украйна: Украйна трябва да изпълни 4 условия за приемане в Съюза Снимка: Public Domain/President Of Ukraine

Посланик Матернова: Киев трябва да изпълни четири условия за започване на преговорите за прием

Киев до средата на декември трябва да изпълни четири условия, за да получи "зелена светлина" за началото на преговорите за присъединяване към ЕС, съобщи посланикът на ЕС в Украйна Катарина Матернова.

"Това е разрешение, препоръчано от Радата, което отваря пред Европейския съвет, а това са всички 27 страни членки, възможността да започнат преговори за присъединяване. Що се отнася до следващите стъпки: има още няколко аспекта на реформите, които трябва да бъдат завършени, за да може Съветът да предостави т.нар. преговорен мандат на Комисията", цитира думите на Матернова телевизионният канал "Общественнное".

Матернова обясни, че Европейската комисия сега препоръчва откриване на преговорите, за следващата стъпка има още четири аспекта на реформите, които трябва да бъдат завършени. Според думите й, сред тях са увеличаване на щата на Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ), внасяне на две малки промени в Закона за деклариране на имуществото, приемане на Закон за лобиране в съответствие със стандартите на ЕС, изпълнение на препоръките на Венецианската комисия за националните малцинства.

"Тези четири пункта трябва да бъдат завършени и тогава ние ще получим мандат за преговори при условие, че Радата открие преговорите през декември и тогава процесът може да започне", подчерта посланикът.

На 8 ноември Европейската комисия препоръча започване на преговори за присъединяване към ЕС с Украйна и Молдова, обуслови приемането на преговорната рамка за изпълнение от Киев и Кишинев на няколко условия. Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че действителните срокове за влизането на Украйна в ЕС зависят от реформите и принципа за предоставяне на членство "според заслугите".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: