Европейският съюз обяви конкретни планове за разширяването си

Европейският съюз обяви конкретни планове за разширяването си Снимка: ecfr.eu

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола обяви, че срещата на Европейския съвет през октомври ще разгледа всички детайли по процеса на разширяване на ЕС

Според Мецола, за ЕС ще бъде по-добре, ако всички страни, които са предприели стъпки за членство, получат отговор. Тя смята, че през октомври трябва да се определи и началото на преговорите за присъединяването на Украйна, разбира се, без да се подценяват изискванията на предпресъединителния период. 

Испанското издание La Razon цитира думите ѝ: „Никой в този Европейски парламент няма да каже на страна като Украйна, която страда от бомбардировки, че трябва да изчака и сега не е моментът. Трябва да спазим обещанията си за започване на преговори. Усилията на Украйна за реформи бяха изключителни, въпреки войната. Ако критериите за реформа са изпълнени в достатъчна степен, трябва да отговорим“.

Мецола припомни, че президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска незабавно приемане на воюващата страна в ЕС още в първите дни на руското нахлуване, настоявайки за „нова специална процедура”.

На стратегически форум, проведен в Блед, Словения, в края на август, в присъствието на лидерите на страните от Западните Балкани, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел от своя страна посочи 2030 г. като възможен краен срок, в който страните, пожелали да станат част от ЕС, трябва да получат членство. 

Той подчерта горчивия урок от войната в Украйна, че мирът и демокрацията не могат да се приемат за даденост и призова за ясни цели на ЕС, една от които е крайният срок за разширяването му до 2030 г. Според Шарл Мишел, следващият дългосрочен бюджет на ЕС ще трябва да предвиди този общ мащабен план.

„Това е амбициозно, но необходимо и показва, че сме сериозни. Такъв определен срок ще натрупа инерция, ще даде трансформиращ тласък на реформите, ще насърчи всички да работим заедно и ще генерира интерес, инвестиции и по-добро разбиране“,  смята Шарл Мишел.

Той също посочи заседанието на Европейския съвет през октомври като подходящ момент да се определи срока за започване на преговори с Украйна и Молдова и допълни: „Очаквам също Босна и Херцеговина и Грузия да се върнат на масата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: