Орбан заяви, че Унгария е против преговорите за членство на Украйна в ЕС

Орбан заяви, че Унгария е против преговорите за членство на Украйна в ЕС Снимка: commons.wikimedia.org

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че Будапеща е против започването на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС и тази позиция не е предмет на договарянето във връзка със замразяването от Брюксел на средства от фондовете на ЕС за Унгария.

"Преговорите за членство на Украйна не трябва да започват, това е ясната позиция на Унгария", цитират западните медии думите на Орбан.

"Искам да дам ясно да се разбере: отказът на Унгария от започне на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС не е предмет на търговска сделка. Той не трябва да се свързва с проблема с фондовете, пари от които Унгария трябва да получи", обясни премиерът.

Той добави, че Брюксел "дължи парите на Унгария".

Европейската комисия (ЕК) в продължение на десет години обвиняваше Орбан в ограничаване на демократичните институции, в установяване на контрол над пресата и нарушаване на правата на националните малцинства в страната. През декември миналата година беше решено да се замрази отпускането на 22 милиарда евро на Унгария във връзка с опасенията за неспазване на принципа на върховенството на закона в Унгария. В момента ЕК проучва дали Унгария спазва условията, поставени й за разблокиране на средствата.

Както съобщава EURACTIV, членът на ЕК Йоханес Хан миналия вторник е заявил, че преговорите за разблокиране на средствата на ЕС за Унгария не вървят.

На 8 ноември ЕК препоръча започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС при изпълнение на редица условия от страна на Киев. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен уточни, че преговорите с Киев ще започнат веднага след като той завърши необходимите реформи.

Становището на ЕК ще трябва да бъде одобрено единодушно от страните-членки на ЕС на срещата на върха на лидерите през декември.

След това унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че сега не е време за каквито и да било стъпки за сближаване на Украйна с ЕС. На свой ред унгарският президент Каталин Новак заяви, че Унгария не вижда напредък по въпроса за спазването на правата на етническите унгарци, живеещи в Украйна, и смята, че е необходимо да се реши този проблем, за да продължи подкрепата на Киев от страна на Будапеща.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: