Европейският съюз иска да пренастрои оръжейната си индустрия на военни релси

Европейският съюз иска да пренастрои оръжейната си индустрия на военни релси Снимка: epthinktank.eu

Европейската комисия ще предложи днес на страните от ЕС план за стимулиране на техните военни индустрии, за да преминат „възможно най-бързо към режим на военна икономика“

Позовавайки се на Тиери Бретон, еврокомисар по индустрията, Reuters коментира, че планът ще насърчи страните-членки на ЕС да купуват повече оръжия от европейски компании и по този начин да подпомогнат увеличаването на производствения им капацитет. 

„Трябва да променим парадигмата и да преминем към режим на военна икономика. Това означава, че европейската отбранителна индустрия трябва да поема повече рискове с наша подкрепа и по-голяма отговорност за собствената си сигурност, независимо от изборния резултат на нашите съюзници на всеки четири години“, каза Бретон, визирайки президентските избори в САЩ през ноември.

Пакетът финансова помощ, за който говори еврокомисарят, включва първи транш от €1,5 милиарда до края на 2027 г. Сумата е сравнително скромна в света на мащабните обществени поръчки за отбрана, но ще създаде правна рамка, която ще позволи много по-координирани разходи през следващите години. 

За отбранителни проекти Бретон всъщност е поискал от ЕС специален фонд от € 100 милиарда. Служител на Европейската комисия, пожелал анонимност, съобщи пред Reuters, че плановете на ЕС в областта на военната индустрия ще включат и Украйна, въпреки че не е част от блока. 

Предложенията на Бретон предвиждат създаване на европейска версия на плана за продажба на американско военно оборудване в чужбина, както и механизми за настоятелно насочване на европейските оръжейни компании да изпълняват приоритетно европейски поръчки по време на криза и производствен недостиг

За да станат реалност, тези предложения трябва да бъдат одобрени от 27-те правителства на страните от ЕС и от Европейския парламент. НАТО също ще проучи внимателно предложенията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: