НАТО откри първата си база на Западните Балкани

НАТО откри първата си база на Западните Балкани Снимка: https://pixabay.com/

НАТО модернизира съветска база в Албания, за да я превърне в център за своите въздушни операции

Алиансът инвестира 50 милиона евро.

На 4 март в Албания бе открита военновъздушната база Кучова, която ще се превърне в „модерен център за бъдещи военни операции на НАТО“, се казва на уебсайта на Северноатлантическия алианс.

Намира се до едноименния град, който е на 80 км южно от албанската столица Тирана. Базата не е построена от нулата - това е преустроен център, който съществува в републиката от 1952 г., когато Албания е социалистическа страна и град Кучова се е казвал Сталин. НАТО се включи в модернизацията на базата и инвестира в нея 50 милиона евро.

Обновяването на военновъздушната база Кучова е стратегическа инвестиция и показва, че НАТО продължава да укрепва присъствието си в Западните Балкани, регион от стратегическо значение за алианса“, каза говорителят на НАТО Дилън Уайт.

Организацията отбелязва, че модернизацията на Кучова се превърна в най-големия проект на алианса в Албания през последното десетилетие. Работата започна през 2019 г. и включваше ремонт на контролната кула, пистите, хангарите и складовите помещения.

Парите за това идват от Програмата за инвестиции в сигурността (NSIP) на НАТО, която се финансира от министерствата на отбраната на страните членки и която достигна таван от 1 милиард евро през 2023 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: