Европейската комисия атакува унгарския „Закон за суверенитета”

Европейската комисия атакува унгарския „Закон за суверенитета” Снимка: Euronews

Текстът, приет от унгарския парламент през декември, дава право на държавата да разследва хора и организации, заподозрени в подкопаване на суверенитета на страната, с потенциални присъди до три години затвор

Виктор Орбан, който често определя критиците си като „агенти, платени от западни организации”, казва, че законът защитава Унгария от неоправдана политическа намеса, пише Euronews. Прилагането му зависи от новосъздадената „Служба за защита на суверенитета“, която може да събира информация за лица или групи, финансирани от чужбина и се сметне, че влияят върху политическия дебат и изборните процеси в страната. 

Унгарските тайни служби са принудени да съдействат на властта в приложението на закона, макар че неговият широк, но неясен обхват и липсата на съдебен контрол предизвикаха сериозна загриженост сред гражданското общество и независимите медии. Основателно е опасението, че хора и групи, които отказват да следват политическата догма на Орбан, ще бъдат атакувани несправедливо и ще бъдат безсилни да се противопоставят на решенията, взети от "Службата за суверенитета".

Европейската комисия (ЕК) повтори тези съображения и заяви, че законът нарушава множество основни ценности и правни гаранции, като принципа на демокрация, правото на личен живот, защитата на личните данни, свободата на изразяване, информация и сдружаване и правото на справедлив съдебен процес.

Унгария разполага с два месеца, за да отговори на възраженията, които днес ЕК отправи с официално уведомително писмо - първата стъпка от процедурата за нарушение, която може да доведе до съдебно дело и ежедневни глоби от Съда на Европейските общности.

САЩ вече критикуваха закона заради предвидените в него „драконовски инструменти” за сплашване и наказване на хора, които не споделят възгледите на управляващата партия.

Новият сблъсък между Брюксел и Будапеща идва само няколко дни след срещата на върха, на която Орбан, притиснат от европейските лидери, най-сетне оттегли ветото си върху специалния фонд от € 50 милиарда за Украйна.

Преди срещата унгарският лидер поиска незабавно освобождаване на приблизително € 21 милиарда от фондовете за възстановяване, които Европейската комисия задържа заради постоянни пропуски в облестта на върховенството на закона в Унгария. Малко вероятно е обаче това да се случи, докато страната не изпълни поредица от „основни етапи“ и условия в тази сфера.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: