Прокуратурата и МВР хванаха фалшива валута в печатница на ВУЗ

Прокуратурата и МВР хванаха фалшива валута в печатница на ВУЗ Снимка: pixabay.com

Според главния прокурор Иван Гешев това е може би най-голямата акция от този род досега

4 млн. долара и 3,6 млн. евро разкриха Софийска градска прокуратура и МВР, печатани на територията на едно от висшите учебни заведения в София. 

Дейността е извършвана от лице, което е имало трудов договор като печатар в това учебно заведение. През последното денонощие са направени и претърсвания, и изземвания от две жилищни помещения“, съобщи на брифинг административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, както и други подробности за акцията

Тя информира, че за 72 часа са задържани мъж на 48 години и жена на 54 години, без криминални прояви, като от разследването става ясно, че са част от трафик на престъпна схема за пренос на фалшиви пари към Украйна и Западна Европа.

Печатната машина е запечатана, иззети са фотоплаки с изображения на евро банкноти, фотоплаки с изображения на акцизни бандероли, свидетелство за регистрация на МПС.

Отпечатвани са били и неистински документи, сред които здравни книжки, посочи директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Според експертите качеството на фалшивите пари е високо, на машината са печатани и много официални документи. За самото отпечатване са били необходими специфични печатарски умения. Предполага се, че производството е било след работното време.

Все още не е изяснено дали университетските власти са били наясно с извършваната дейност на територията на учебното заведение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: