Сериозно предизвикателство пред сигурността през 2020 г. е COVID-19

Сериозно предизвикателство пред сигурността през 2020 г. е  COVID-19 Снимка: pixabay

XIV конференция „Сигурността в Югоизточна Европа“ под наслов „Императиви за преосмисляне“ беше открита днес и се провежда онлайн под патронажа на министъра на вътрешните работи.

Организатори са Министерството на вътрешните работи, Асоциацията на полицейските началници и Центърът за балкански изследвания към Университета за национално и световно стопанство.

Тази година форумът се провежда онлайн и под мотото „Императиви за преосмисляне“. Участват утвърдени специалисти, ръководители на основни структури в сектор „Сигурност“, представители на дипломатически мисии и на неправителствени организации.

Сигурността в Югоизточна Европа и в частност – на Западните Балкани, винаги е била приоритет на българското правителство и на МВР, подчертават от ведомството.

Геостратегическата специфика на нашия регион естествено се вписва в маршрутите, използвани от международната престъпност. Изправени сме пред редица общи предизвикателства – организирана и тежка престъпност, тероризъм, нелегална миграция и др. Безспорно новото сериозно предизвикателство пред сигурността през 2020 г. е разпространението на COVID-19", отбеляза при откриването министър Христо Терзийски.

Акцент в това издание на конференцията е поставен върху императивите за преосмисляне на рисковете и заплахите за сигурността в района на фона на COVID-19 пандемията.

В този смисъл и основните доклади са фокусирани върху пандемията и икономическата сигурност, геостратегическите интерференции в Черно море и регионалната сигурност, енергийната сигурност в контекста на пандемичната геополитика, евентуалните промени за Югоизточна Европа след президентските избори в САЩ.

Участниците ще споделят свои виждания за състоянието, рисковете и предизвикателствата пред сектор „Сигурност“ за противодействие на терористичните заплахи, организираната престъпност и опазването на обществения ред, предвид адаптивността на престъпността в условията на пандемия, допълват от МВР.   

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: