„Войната в Украйна трябва да свърши с отказа на Москва от ядрено оръжие”

„Войната в Украйна трябва да свърши с отказа на Москва от  ядрено оръжие” Снимка: aspistrategist.org.au

В интервю за германския Tagesspiegel украинският заместник-министър на отбраната Иван Гаврилюк посочи това като задължително условие в евентуален мирен договор

Той отбеляза, че всеки въоръжен конфликт завършва на масата за преговори, което в крайна сметка ще се случи и с руската агресия в Украйна. Според заместник-министъра, мирното споразумение трябва да се скрепи с подписите на коалиция държави, които подкрепят Украйна от една страна и от друга – с подписа на Руската федерация. „Този документ трябва да включва отказ на Русия от ядрени оръжия, защото са заплаха за целия свят“, каза Гаврилюк.

Според него това ще бъде един от превантивните механизми, които ще гарантират, че Русия никога няма да атакува Украйна или друга държава в бъдеще. В същото време Гаврилюк подчерта, че мирът е възможен само при пълно освобождаване на Украйна и връщане на всички нейни територии в границите от 1991 г.

На въпрос дали Киев има достатъчно сили и средства да се противопостави на Русия, Гаврилюк отговори:„Умора от войната възниква сред тези, които не я изпитват директно. На всеки десет минути в ​​Украйна някой е убит или ранен в резултат на военни действия. Нямаме право на умора – трябва да мобилизираме всичките си ресурси, за да продължим борбата.

На 20 януари Михаил Подоляк, съветник в кабинета на президента на Украйна, обяви, че на този етап мирни преговори с Русия са невъзможни, тъй като Кремъл предлага само ултиматуми и се стреми към пълно унищожение на съседната страна. 

От своя страна на 16 януари руският президент Владимир Путин заяви, че предложената от Киев формула за мир съдържа „забранителни изисквания” за евентуални мирни преговори, включително Москва да се откаже от всички завоювани територии. „Всички разбират, че това е невъзможно“, каза Путин и заплаши, че ако нещата продължат в тази посока, "украинската държавност може да претърпи непоправим, много сериозен удар".

В резултат на руската инвазия Украйна загуби 20% от територията си. През есента на 2022 г. украинският президент Володимир Зеленски отказа да преговаря с Путин след анексирането на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области и заплахата с ядрено оръжие, ако новата териториална цялост на Русия бъде застрашена. 

Междувременно миналата седмица Международна агенция за атомна енергия отново установи противопехотни мини на територията на Запорожката АЕЦ, както и спиране на електрозахранването ѝ за няколко часа. Това е риск за безопасността на най-голямата в Европа атомна електроцентрала, която за момента се контролира от Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: