Тревога в ООН заради спряното електрозахранване на АЕЦ „Запорожие” (обзор)

Тревога в ООН заради спряното електрозахранване на АЕЦ „Запорожие” (обзор) Снимка: inews.co.uk

Миналата нощ Русия изстреля срещу Украйна 81 ракети, уби най-малко девет цивилни граждани и разруши гражданска инфраструктура.

Атаките наложиха спиране на външното електрозахранване на най-голямата европейска атомна електроцентрала. „Това не може да продължава“, цитира ВВС думите на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси пред управителния съвет на ядрената наздорна структура на ООН.

Руският ракетен обстрел атакува предимно енергийни обекти от Харков и Киев на север до Одеса на юг, Ивано-Франковск на запад и Житомир на северозапад. Това е смъртоносно продължение на руската стратегия да парализира страната, но с настъпването на пролетта тази политика очевидно се проваля, коментира ВВС. 

Електрозахранването в много градове беше преустановено, но бързо се възстановява. Най-голямата украинска частна енергийна компания DTek обяви, че тази сутрин са повредени три от нейните топлоелектрически централи и обвини Русия, че е атакувала обектите ѝ 29 пъти от септември насам, провеждайки "енергиен терор".

Ракетният удар, започнал в първите часове на днешния ден, за първи път от 16 февруари е насочен към гражданска инфраструктура. Украинската армия казва, че е свалила 34 ракети, а президентът Володимир Зеленски осъди "жалката тактика" на Москва. 

Въпреки прекъсванията на тока, Украйна отчита много по-добро положение от преди, отбелязва ВВС. През зимата хиляди украинци работиха по възстановяването на енергийната система, а операторът на украинската електроенергийната мрежа миналата неделя отчете три поредни седмици без "дефицит на производствен капацитет".

Жител на западен Киев, разминал се на минути с ракетен удар край жилището му, каза пред ВВС, че колата му е изгоряла. След една година война той продължава да си задава фундаменталния въпрос, който тревожи света: "Как е възможно това в 21-ви век?”Отговорът му е прост – „За мен няма смисъл. Това са някакви диви хора. Просто диваци".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: