Учени предупреждават за рекордни горещини и през 2024 г.

Учени  предупреждават за рекордни горещини и през 2024 г. Снимка: https://pixabay.com/

Bloomberg: експерти допускат, че 2024 г. ще се окаже най-горещата година в историята

2023 г. беше най-горещата година в историята, а тази може да бъде още по-гореща. Една от причините е феноменът Ел Ниньо - затопляне, свързано с колебания в температурата на повърхностния слой вода в екваториалната част на Тихия океан.
 

Още преди края на 2023 г. Световната метеорологична организация (СМО) я нарече най-горещата година в историята, с глобални температури с около 1,4 градуса над средните за прединдустриалната епоха през първите десет месеца на годината. Британската метеорологична служба не изключи, че през 2024 г. температурата ще надхвърли тази цифра с повече от 1,5 градуса.

Агенцията пише, че повишаването на температурата през следващата година ще бъде свързано с феномена Ел Ниньо. Това е затопляне, свързано с колебанията в температурата на повърхностния слой вода в екваториалния Тихи океан. Това повлия и на температурата през 2023 г. Обратният процес, когато повърхностният слой вода се охлажда, се нарича Ла Ниня. И двете явления са циклични, има и неутрална фаза.
 

Майкъл Макфадън, старши учен в Националната администрация за океаните и атмосферата, посочи, че има забавяне между затоплянето на водата в Тихия океан и повишаването на повърхностните температури на планетата, поради което втората година на Ел Ниньо често е по-топла от първата, отбелязва Bloomberg.

Метеорологът Петери Таалас, който оглавява СМО, отбеляза миналата година, че 2024 г. ще бъде „дори по-топла“ от предшественика си. СМО прогнозира увеличение на валежите през зимните месеци в Южна Америка и Централна и Източна Азия. Екстремните събития като суша или наводнения ще се засилят, отбелязва Таалас.

Един от ефектите от Ел Ниньо миналата година беше сухото време в Централна Америка, което доведе до пресъхването на ключовото езеро, захранващо Панамския канал, Гатун. В резултат на това нивото на водата в канала спадна и капацитетът му беше сериозно намален.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: