Индийските рафинерии са готови да преминат от руски на саудитски петрол

Индийските рафинерии са готови да преминат от руски на саудитски петрол Снимка: hydrogen-central.com

Причините са трудностите с разплащанията с Русия, „непривлекателните” вече цени на руския петрол и по-евтиния саудитски Arab Light

През февруари най-големите индийски държавните рафинерии Indian Oil Corp и Bharat Petroleum Corp възнамеряват да купят по един милион барела от Saudi Aramco, пише Reuters, позовавайки се на свои източници от индустрията .

Индия, третият по големина вносител и потребител на петрол в света, се снабдяваше с руски суров петрол при големи отстъпки, след като западните нации избягват да купуват горивото от Москва.Така Русия стана най-големият доставчик на петрол за Индия, измествайки Ирак и Саудитска Арабия съответно на втора и трета позиция, показват данни на търговски източници.

Миналия месец Вашингтон санкционира кораби и корабни оператори за продажбата на руски петрол над ценовия таван, определен от G 7 на $ 60 за барел и засили контрола от страна на банки и доставчици на услуги, за да се гарантира, че товарите не нарушават въпросното ограничение, а разплащанията не са в разрез с финансовите санкции.

Индийският министър на петрола Хардип Сингх Пури наскоро обаче коментира, че спадът във вноса на руски петрол в Индия се дължи основно на „непривлекателни цени”: отстъпките за Sokol рязко са намалели и рафинериите предпочитат други доставчици. Обемът на покупките от Русия е „просто функция на цената, на която нашите фабрики са готови да купуват“, посочи Сингх 

От друга страна, саудитският петрол отговаря на изискванията на Индия: през януари кралството обяви отстъпки за клиенти по целия свят, а за азиатските страни намали цената на основния сорт Arab Light с $ 2 за барел.

Източниците на Reuters предполагат, че Indian Oil Corp може да поиска допълнителни доставки по срочните си споразумения с Нигерия и Ангола, за да компенсира зациклилата търговия с Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: