Анализатори определиха условията за възстановяване на търсенето на петрол

Анализатори определиха условията за възстановяване на търсенето на петрол Снимка: pixabay

Въпреки нарастването на търсенето на петрол, темпът на възстановяване на пазара ще се забави през първото тримесечие на 2021 г., прогнозират в IHS Markit. Търсенето ще се върне напълно към нормалното си състояние след възобновяването на авиопревозите и създаването на ваксина за COVID-19.
 
Главното условие за възстановяване на търсенето на петрол е възобновяването на авиопревозите и пътуването до работа с транспорт, се казва в обзора на компанията IHS Markit.

След отслабването на ограниченията, наложени поради заплахата от разпространението на коронавируса, глобалното търсене на петрол през май-юли рязко нарасна и е на 89% в сравнение с 2019 г. (78% през април). Според прогнозата на IHS Markit, през първото тримесечие на 2021 г. темпът на възстановяване ще се забави и ще спре на ниво 92-95% от нивото на миналата година.

За пълно възстановяване на търсенето е необходимо пътуванията, особено въздушните, и пътуванията до работа да се върнат към нормалното. Това няма да стане, докато вирусът не бъде овладян и не се намерят ефективни ваксини“, заяви Джим Бъркхард, вицепрезидент и ръководител на анализаторите на петролните пазари в IHS Markit.

Сега обемът на въздушните пътувания е около 30% по-нисък, отколкото през февруари (през април бе 78%). Но въпреки постепенното възстановяване на въздушния трафик, реалният разход на реактивно гориво все още е с 50% по-нисък в сравнение с миналата година, посочват анализаторите.

 
Цените на петрола паднаха през март, когато стана известно, че сделката за ограничаване на производството на OPEC + е отменена. Саудитска Арабия обяви рязко увеличение на доставките на петрол и започна ценова война. Цената на Brent падна под 20 долара за барел. Всичко това се случи на фона на пандемията от коронавирус, когато  рязко бе ограничено въздушното движение и други превози.

След сключването на нова сделка по ОПЕК за намаляване на производството, която влезе в сила в началото на май, и разхлабването  на карантината, цените на петрола започнаха постепенно да се възстановяват.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: