9 неудобни финансови моменти, познати на всички ни

9 неудобни финансови моменти, познати на всички ни


1. Първият път, когато попитате шефа си за повишение


Не е лесно да поискате от шефа си каквото и да било, камо ли повишение. Всъщност подозирам, че много хора никога не се изказват по отношени на парите, защото се страхуват, че шефът приеме това по лош начин или може по някакъв начин да повлияе на текущия им трудов статус. 
Мога обаче да ви уверя, че не можете да бъдете наказани или уволнени за искане на повишение - защото това би било незаконно. Има шанс шефът ви да може да каже „не“, разбира се, но това не бива да ви пречи да отстоявате себе си. Ако смятате, че заслужавате повишение или не сте го получили от известно време, не се плашете. Насрочете среща, за да обсъдите представянето си и да го вземете оттам. Ако нищо не излезе, поне ще знаете кои свои аспекти на работата трябва да подобрите. 

2. Кой плаща сметката на първа среща?

Има реален проблем, когато някой на среща автоматично приема, че другият плаща. Не искам да бъда сексист, но това се случва по-често при жените, отколкото при мъжете. Виждам и този дисбаланс, когато единият човек е по-млад от другия - очаква по-възрастният да плати.  Но нека не навлизаме в подробности. Има опростен метод за изясняване на ситуацията:
 - Ако те поканя на среща, с удоволствие ще платя.
- Ако ме поканите вие на среща, се очаква вие да платите. 
- Ако взаимно сме решили да отидем на среща, трябва да поделим сметката.


3. Забравяне на портфейла ви вкъщи, когато отивате на среща или излизате с приятели

Мисля, че всички сме забравяли портфейлите си у дома поне веднъж, докато сме били на среща или сме навън с приятели, и наистина е малко... неудобно. Особено ако имате приятели като моите, които обичат да ви се подиграват, ако сте направили нещо глупаво. Все пак е малко по-кофти, когато сте на среща - защото искате да направите страхотно първо впечатление.

4. Когато вашите кредитни и дебитни карти бъдат отхвърлени при плащане

Това ми се е случвало повече от няколко пъти, не защото нямах средства, а защото моята банка отбеляза необичайни харчения за картата ми, когато съм на почивка или в район, който не е в рамките на този, в който обичайно пребивавам. За да избегнете този конкретен проблем по време на пътуване, обадете се на вашата банка, за да ги уведомите предварително къде ще бъдете. Ако обаче сте били отхвърлени, защото сте надхвърлили лимита си, това е просто силно напомняне да следите финансите си и да не приемате кредитните си карти си за даденост в бъдеще. 

5. Обсъждане на финансите ви с бъдещ съпруг/съпруга

Обсъждането на бюджета ви с човека, за когото ще се ожените, не е най-забавното, което ще се случи помежду ви, но е разговор, който е необходимо да проведете. Преди животът ви да се преплете със задължителен правен договор, и двамата трябва да сте честни относно активи, дългове, заеми, спестовни цели и всичко останало, свързано с финансите ви. Ако се обичате, миналата ви финансова история не би трябвало да е от особено значение - освен ако някой не е крил огромна тайна - но това е хитър начин да изложите всичко на масата. 


6. Съквартирант, който дължи наем

Първо, ако не сте наемодателят, липсата на плащане от съквартиранта ви не би трябвало да е ваш проблем. Ето защо е препоръчително всеки да има отделен договор за наем. Без индивидуален договор, рискувате финансово да трябва да покривате разходите на съквартиранта си или да се справите с последиците от неплащането им - а това може да доведе до изгонване от квартирата.
На второ място, ако притежавате имота, изобщо не бива да се чувствате неловко от това да поискате от наемателя си да плаща навреме всеки месец. Плащането на сметките навреме е основно умение, което трябва да притежава всеки възрастен, и, честно казано, ако наемателите не могат да си позволят да живеят във вашия имот, трябва да намерят друг подходящ вариант, който е по-съобразен с бюджета им.

7. Напомняне на някой, на когото сте заемали пари, че е закъснял с връщането им

Обикновено не съветвам никого да заема пари на семейство или приятели, за да избегне изобщо този неудобен разговор. Но ако по някакъв начин сте дали пари назаем, поне изгответе писмен договор, за да избегнете евентуално неизпълнение. Установяването на условия, като срокове и лихва, ще подобри шансовете ви да получите парите си навреме.

8. Да помолите родителите си да помогнат със сметките 

Обикновено последните хора, които бихме искали да помолим за пари, са нашите родители. По някакъв начин остава чувството, че сме се провалили в живота, ако се наложи да се допитаме до тях. Ако все пак това се наложи, за да не се чувствате неудобно - обещайте да им изплатите сумата - дори да им предложите да съставите договора за заем, за да могат да уважат вашата сериозност относно ситуацията - и да се придържате към вашия план.

9. Липсата на пари в брой, когато се очаква да се остави бакшиш

Ако знаете, че отивате някъде, където трябва да оставите бакшиш, трябва да имате пари в брой. Има моменти, в които отивате някъде, без да сте очаквали, че ще се налага, и съответно - нямате пари в брой - и не съм сигурен дали има нещо по-неудобно от това да гледате служителя, който след това ви псува тихомълком под мустак. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: