Биг Бен кацна в Манчестър за международен фестивал на изкуствата

Биг Бен кацна в Манчестър за международен фестивал на изкуствата Снимка: PA Media

Прочутата лондонска часовникова кула сякаш е катастрофирала на една от централните улици

Автор на репликата е аржентинската художничка Марта Минуджин, създала 42-метровото си творение от стотици книги

Това по някакъв начин е „отговор на кавгите и битките между Манчестър и Лондон, между британския север и британския юг през последната година“, казва директорът на фестивала Джон Макграт пред BBC.

Културното събитие се провежда през година - но поради пандемията творческото присъствие този път е по-малко международно от обикновено.

Марта Минуджин също не е пътувала, а е ръководила изграждането на творбата си онлайн и се надява произведението ѝ да стане „нов национален символ. Инсталацията е придружена от късометражен филм, също дело на Минуджин, който показва Биг Бен да излита като ракета от Уестминстър и да се отправя на север.

Фестивала откриха в четвъртък 120 местни танцьори, които се опитаха да изпълнят своя стрийт-спектакъл Sea Change, спазвайки социалната дистанция с многобройните зрители. Танцовото шоу е дело на френския хореограф Борис Шармац, който веднъж е преминал карантина, преди да дойде, за да осъществи постановката, и ще я премине втори път при завръщането си във Франция.

„Жадни сме за празненства, за контакти. Това е един вид фойерверк от всичко, което бихме могли да правим на висока скорост. Затова хореографията е пълна с енергия, с ярост, с радост, с чувственост, с лудост. Това е пътешествие и за зрителите, и за участниците, казва хореографът.

Междувременно търговският център Arndale е превърнат в импровизирана художествена галерия, която представя портрети на афробританци с високи постижения в своята област.

Нова инсталация ще посрещне посетителите и в еврейския музей в Манчестър, който отваря отново след ремонт за 6 милиона паунда.

Според Джон Макграт работата по фестивала е истинска радост за организаторите му, които са постигнали целта си - да уловят вълнението, че хората отново са зедно, да им дадат възможност да се забавляват, но и да размишляват за трудностите и предизвикателствата, случили се в последната година.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: