Аржентина може да стане първата от 14 години държава, преминала към щатския долар

Аржентина може да стане първата от 14 години държава, преминала към щатския долар

Аржентина може да се откаже от песото и да премине към щатския долар

Аржентина може да се откаже от националната си валута песо и да премине към щатския долар след победата в изборите на либертарианеца Хавиер Милей, сочи анализ на данните на националните статистически служби.

В неделя на изборите за президент на Аржентина победи крайнодясният политик Хавиер Милей. Той ще встъпи в длъжност на 10 декември. Милей има намерения да премахне централната банка, да проведе доларизация и мащабна приватизация в страната.

Ако Аржентина се откаже от собствената си валута, тя ще се присъедини към деветте държави в света, където доларът вече се използва на официално ниво. Освен самите САЩ, валутата се използва от Панама (от 1904 г.), Микронезия, Маршаловите острови и Палау (от 1944 г.), Източен Тимор и Еквадор (от 2000 г.) и Салвадор (2001 г.). Последен преминава към долара Зимбабве през 2009 г.

В случай, че Аржентина започне прехода през декември, тя ще стане първата от 14 години насам държава, която въвежда американската валута. Освен това, страната ще стане най-голямата юрисдикция след САЩ, използваща долара в качеството на вътрешна валута. 

Нейният БВП за миналата година възлиза на 633 милиарда долара, което е почти 5,5 пъти повече от най-голямата в дадения момент икономика, преминала към долара - Еквадор (115 милиарда долара) и 30 пъти повече от икономиката на Зимбабве (20,7 милиарда долара).

Подобно на Аржентина, Еквадор и Зимбабве преминаха към долара поради високата инфлация. В Еквадор тя достигна 91% по време на прехода и на страната бяха необходими четири години, за да я доведат до 1,9%.

В Зимбабве инфлацията през 2008 г. достигна 79,6 процента на месец, но още през 2009 г. страната премина към годишна дефлация от 7,7%. В същото време използването на долара не спаси страната от ново покачване на цените, започнало през 2018 г. — тогава инфлацията се ускори 12 пъти. Правителството на Зимбабве дори се опита да се откаже от долара през 2019 г., но в крайна сметка удължи използването му до 2030 г. В Аржентина през октомври инфлацията е била  142,7% годишно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: