Ще успеят ли Китай и Русия да премахнат глобалната роля на щатския долар?

Ще успеят ли Китай и Русия да премахнат глобалната роля на щатския долар? Снимка: https://pixabay.com/

Поради опасения относно американското господство в глобалната финансова система и способността на САЩ да използват долара като оръжие, различни страни прибягнаха до тестване на алтернативи на долара

Уебсайтът Oilprice публикува доклад, в който се посочва, че от 1967 г. насам много страни са започнали да диверсифицират своите резерви и да се отдалечават от долара и да се опитват да се отърват от зависимостта си от американската финансова система.

Доминацията на долара

Oilprice посочва, че Съединените американски щати (САЩ) стават водещата финансова сила след Първата световна война. В резултат на това доларът започна да измества британския паунд като международна резервна валута и САЩ също така станаха важен получател на притока на злато от войната.

Докладът посочва, че доларът придобива по-голяма роля през 1944 г., когато 44 държави подписват Споразумението от Бретън Уудс, което води до установяването на колективен международен режим на обмен на валута, свързан с щатския долар, който от своя страна е свързан с цена на златото.

Докладът показва, че в края на 60-те години европейският и японският износ стават по-конкурентни от американския износ. Има голямо предлагане на долари по целия свят, което затруднява поддържането на долара със злато. Президентът Никсън взема решение да спре пряката конвертируемост на щатския долар в злато през 1971 г. Това премахва златния стандарт и ограничението за количеството валута, която може да бъде отпечатана.

Стъпките на Русия и Китай към дедоларизация

В доклада се казва, че загрижеността на много страни относно американското господство в глобалната финансова система и способността й да я превърне в оръжие срещу тях е накарало тези страни да тестват други алтернативи за намаляване на господството на долара. Докато САЩ и други западни страни наложиха икономически санкции на Русия в отговор на нейната война срещу Украйна, Москва и китайското правителство работиха заедно, за да намалят зависимостта от долара и да установят сътрудничество между своите финансови системи.

Докладът посочва, че от войната през 2022 г. търговията между рублата и юана се е увеличила 80 пъти. Русия и Иран също си сътрудничат за пускането на обезпечена със злато криптовалута.

Освен това централните банки, особено тези на Русия и Китай, купуват злато с най-бързи темпове от 1967 г. насам, докато страните се опитват да диверсифицират своите резерви и да се отдалечат от долара.

Как други страни работят за намаляване на зависимостта си от долара

В доклада се отбелязва, че дедоларизацията е проблем и в други части на света. През последните месеци Бразилия и Аржентина обсъждат създаването на обща валута за двете най-големи икономики в Южна Америка. На конференция в Сингапур през януари няколко бивши чиновници от Югоизточна Азия говориха за продължаващите усилия за дедоларизация. Обединените арабски емирства и Индия водят преговори за използване на рупията за търговия с непетролни стоки, за да се отдалечат от долара.

В края на доклада Oilprice заключава, че въпреки тези ходове малцина очакват край на глобалното надмощие на долара в скоро време. В момента централните банки все още държат около 60 процента от своите валутни резерви в долари.

По материали на Ал Джазира (aljazeera.net)

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: