Студентите в Нидерландия протестират срещу високия наем на общежитията

Студентите в Нидерландия протестират срещу високия наем на общежитията Снимка: Pixabay

Протести срещу непрекъснато увеличаващите се разходи за студентски жилища започнаха в много нидерландски градове.

Два студентски съюза, LSVb и FNV Young and United, организираха национален протест, който тази седмица обхвана Амстердам, Утрехт, Гронинген и Наймеген.

Това е един наистина реален проблем за Нидерландия, където недостигът на студентски жилища се усеща в много градове из цялата страна. В тази ситуация на непрекъснато търсене, наемодателите постоянно увеличават наемите на отдаваните имоти. От студентските съюзи обаче изразяват загриженост, че студентите ще завършват следването си с огромни дългове. „Една четвърт от студентите са изложени на риск да се дипломират със студентски дълг от над 40 000 евро“, твърди председателят на LSVb, Лайл Мунс.

По думите му тарифите за студентски жилища са скочили от 400 евро на почти 700 евро месечно и те „вече излизат извън контрол“, коментира той.

Студентските съюзи водят кампания наемодателите да бъдат санкционирани за начисляване на твърде високи наеми. „Вече се използва система от точки за определяне на максималната цена за наем, но много от наемодателите в бедните квартали не се съобразяват с това. Трябва да се налагат глоби за такива хазяи", допълва той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: