"Газпром" получи от Канада експортен лиценз за ремонт и транспорт на турбини

"Газпром" получи от Канада експортен лиценз за ремонт и транспорт на турбини

Siemens Energy изпрати на "Газпром" експортен лиценз, издаден от Канада, който й позволява да ремонтира, поддържа и транспортира турбини за Северен поток до края на 2024 г.

Турбината трябваше да тръгне с ферибот от германския Любек за  Хелзинки на 23 юли, но това не можа да стане поради липса на документи.

Транспортирането на турбината, която е в Канада поради санкции, може да се осъществи в следващите няколко дни, ако страните успешно си разменят документи. В същото време източници на "Комерсант" се съмняват, че доставката на турбината ще доведе до увеличаване на изпомпването през Северен поток, тъй като още няколко машини се нуждаят от ремонт.

В средата на юни "Газпром" намали нивото на доставките по газопровода "Северен поток" до 40% от номиналния капацитет, позовавайки се на проблеми с ремонта и доставката на газови турбини. По това време една турбина не можеше да бъде изнесена от Монреал, където се ремонтира, тъй като канадските власти наложиха санкции срещу Газпром и забраниха връщането на оборудване в Руската федерация.

След преговори с Берлин Отава се съгласи да даде разрешение турбината да бъде изпратена в Германия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: