Днес почитаме Свети великомъченик Мина Котуански

Днес почитаме Свети великомъченик Мина Котуански

Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимиан

Житие на св. великомъченик Мина

Св. МинаСвети мъченик Мина бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения.

Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог.

Чудесата на Св. Мина

Много хора, които са се молели пред иконата на Свети вмч. Мина твърдят, че той наистина прави чудеса. Жените, които се молели за рожба, зачевали; онези, които се молели за благополучие в семейството и брака си, разрешавали проблемите си… Когато човек се помоли с отворено сърце и истинска вяра, Светецът откликва на молитвите му.

Безбройни са чудесата, които светеца е сторил, но ето едни от най-известните:

Отец Тошко – ахиерейски наместник от Ботевград с радост споделя случка, свързана с майка му. Майката на отеца ослепяла с едното око. След време започнала да не вижда и с другото. Една сутрин споделила, че свети Мина й се явил на сън и й казал в коя болница трябва да отиде и кой лекар да потърси. Оказало се, че приятелка на майка му сънувала подобен сън. Последвала операция на окото и жената оздравяла. Тази случка доказва силата на Светеца. Така че Бог и свети Мина помагат на всеки, който повярва истински в тях.

Друга случка е свързана с жена на име на София, която отивала да се поклони на Светеца. По пътя си обаче, тя срещнала войник. Той завързал коня за крака си и хванал жената. Тя дълго се съпротивлявала и помолила Светеца да я спаси. В този момент конят се подплашил и побягнал, завличайки със себе си войника. За огромна изненада на самозбравилия се войник, конят спрял точно пред храма на Свети вмч. Мина.

Свети Мина – за помощ, лечение, закрила и покровителство
Свети Мина е чудотворец и бърз помощник в беди, светец на възмездието и справедливостта, помощник за откриване на изгубени неща, пазител на семейството и сираците. Също така е покровител на самотните жени и тези, които не могат да заченат.
Свети Мина лекува различни заболявания – помага на немощните да проходят, да проговорят или да оправят говора си заекващи.
Свети Мина предрича щастлив брак на младоженци.
Свети Мина помага за правилно разрешаване на проблеми от различно естество и намиране на душевен покой.
Свети Мина е закрилник на самотните жени – необвързани и вдовици.
Свети Мина помага да се открият изгубени вещи.

Източници: pravoslavieto.com и ikonite.bg.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: