ООН прие резолюция за Близкия изток, подготвена от арабските страни (обзор)

ООН прие резолюция за Близкия изток, подготвена от арабските страни (обзор) Снимка: UN News

Предложението на Канада за осъждане действията на Хамас срещу Израел беше отхвърлено

За резолюцията вчера глрасуваха представителите на 120 държави, 45 се въздържаха, 14 гласуваха против, в т.ч. Израел, САЩ, Австрия, Хърватия, Чехия, Унгария и др. Повечето европейски страни подкрепиха резолюцията, други, включително България, Румъния, Дания, Италия, Литва, Латвия, Германия, Гърция, Финландия, Кипър, Обединеното кралство и др. се въздържаха. По-рано през деня се взе решение резолюцията да се приеме при подкрпепата на две трети от присъстващите и гласуващи членове.

Израелският постоянен представител нарече резолюцията "срамна" и заяви, че ООН е загубила своята легитимност. Euronews цитира думите му: „Тази организация беше основана след Холокоста с цел да предотвратява жестокости. Но спектакълът, който току-що видяхме, неопровержимо доказва, че ООН, за съжаление и трагично, се е ангажирала не с предотвратяването, а с осигуряването на по-нататъшни зверства".

Резолюцията съдържа призив за незабавно хуманитарно примирие и настоява всички страни да спазват международното хуманитарно право. Другите искания са незабавно осигуряване на стоки от първа необходимост за ивицата Газа, освобождаване на всички цивилни и безпрепятствено доставяне на хуманитарна помощ. Освен това резолюцията призовава Израел да оттегли предупрежденията  за евакуирането на палестинското население и персонала на ООН в южните части на Газа.

Резолюцията, предложена от Йордания от името на групата на арабските страни, осъжда и всички актове на насилие срещу палестински и израелски цивилни, включително всички "терористични и безразборни атаки".

За прекратяване на огъня се обявиха и множество граждански инициативи в Европа, включително вчерашната демонстрация на стотици хора в Рим. Папа Франциск също призова за мир, посочи, че светът е в „голяма опасност” и предупреди, че „глупостта на войната сее смърт и унищожава бъдещето“.

От своя страна Израел направи трети сухопътен щурм в Газа, атакувайки "подземни цели и терористична инфраструктура". Анклавът е без телефонни връзки и интернет. На вчерашната си пресконференция Израелските отбранителни сили (IDF) представиха доказателства за подземни съоръжения на Хамас, разположени под най-голямото медицинско заведение в Ивицата Газа - болницата „Шифа”, от където групировката насочва атаките си срещу Израел. 

Infographic showing the use of the Shifa hospital by Hamas
Съоръжения на Хамас под болницата "Шифа" в Газа, снимка - i24news.tv

Едно от доказателствата за наличието на подземните скривалища е, че ”след кланетата на 7 октомври стотици терористи са се насочили към болницата”. Израелските служби за сигурност са идентифицирали няколко тунела, които водят до подземния оперативен център, а IDF разпространи и графично насложени сателитни изображения, които показват скривалищата и командните центрове на Хамас под медицинското заведение.

Малко след пресконференцията на IDF, терористичната група отрече "неоснователните обвинения", и ги нарече „прелюдия към ново клане, по-голямо от това в баптистката болница ал-Ахли“  - експлозията, която групировката продължава да приписва на Израел, независимо, че чуждестранни и израелски източници предоставиха сателитни и комуникационни доказателства, че взривът изглежда е инцидент с неизправна ракета на Палестински ислямски джихад. 

The New York Times дори публикува редакционно обяснение за поместената „непроверена информация”, обвиняваща за експлозията Израел. Медията призна, че се е доверила „прекалено” на твърденията на Хамас. 

Така или иначе, експлозията в болница ал-Ахли стана причина за осуетяването на редица дипломатически инициативи за решение на конфликта. Вместо това, Москва прие делегация на Хамас, а сега подготвя среща с ръководителя на Палестинската автономия Махмуд Абас.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: