Израел настоява Русия да експулсира делегацията на терористите от Хамас

Израел настоява Русия да експулсира делегацията на терористите от Хамас Снимка: eltiempo.com

Според висш руски магистрат обаче, руската прокуратура не разполага с информация за „съдебни актове срещу членове на Хамас и фактите за тяхната дейност“

Заради тази "неинформираност" преди дни Русия не призна Хамас за терористична организация. По повод посещението на делегацията, в официално изявление на израелското външно министерство се казва: „Израел разглежда поканата на високопоставени служители на Хамас в Москва като срамен ход, който подкрепя тероризма и узаконява зверствата на Хамас. Ние призоваваме руското правителство незабавно да експулсира терористите от Хамас".

На днешния брифинг говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче каза, че Москва смята за необходимо да разговаря и с "двете страни в израелско-палестинския конфликт". По думите му, въпреки контактите с Хамас, Москва разчита, че ще „продължи диалога си“ и с Израел. "Гласът" на руския президент увери също журналистите, че руското правителство не предвижда програма за делегатите на Хамас, както и че групировката "няма връзки с Кремъл“.

Вестник Haaretz отбелязва, че израелските официални лица рядко критикуват Русия, но не и напоследък. На 6 октомври в Израел се появиха негативни публикации за Москва, заради думите на Сергей Лавров за „еврейската кръв” на Хитлер и констатацията му, че „най-ревностните антисемити са сред евреите“

След терористичната атака на Хамас Русия подкрепи Палестина, а руската пропаганда активно разпространява информация и снимки на разрушения и убити в Газа, докато кадри и видеозаписи от убийствата, отвличанията и екзекуциите на цивилни израелци и чужди граждани се появяват само в независимите руски и рускоезични медии. 

По данни на израелското външно министерство, в клането на 7 октомври и последвалата ескалация на конфликта са убити 23 руснаци, а други четирима са в неизвестност. От 7 октомври досега в Израел са загинали 250 граждани от 40 държави, включително Беларус, Казахстан, Узбекистан, Украйна, САЩ, Великобритания и др., а 81 са в неизвестност. След нахлуването на Хамас Русия беше една от малкото страни, които не организираха евакуацията на свои граждани от Израел. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: