Кремъл бетонира подкрепата за Владимир Путин с щедра лотария

Кремъл бетонира подкрепата за Владимир Путин с щедра лотария Снимка: russiapost.info

Идеята е преди изборите да се създаде впечатлението, че "позитивизмът печели"

Лотарията, която вече е разгласена в руските медии със слогана „Така е в нашето семейство”, стартира на 4 ноември, в деня, когато се открива „Руски форум“ - изложението, замислено да покаже постиженията на Русия под управлението на Владимир Путин. Според независими медии, цитирани от Еuronews, целта е да се бетонира подрепата за руския президент на предстоящите избори. 

Сайтът Meduza съобщава, че като печалби ще бъдат раздадени 30 жилища, 300 почивки в Русия и „други награди“. Според медията, томболата трябва да насочи хората към „правилния избор”, да покаже, че всичко върви по план, че има развитие и стабилност и че страната се развива в правилната посока, т.е., задачата е да се укрепи „социалният оптимизъм”.

Лотарията ще се разиграва не с билети, а чрез състезание - участниците ще трябва да изпълнят „задачи, насочени към създаване на домашен уют“, като например готвене, изпълнение на песен или извършване на обществено полезен „акт на доброта”. Организаторите твърдят, че досега кандидатите са над 400 000, в т. ч. семейства, с тенденция да надхвърлят половин милион.

Въпреки че лотарията формално няма нищо общо с предстоящите президентски избори, основните ѝ етапи трябва да съвпаднат с ключови дати от президентската кампания на Путин. Очаква се той да обяви поредната си кандидатура именно на 4 ноември, а печалбите да се теглят преди самите избори на 7 април 2024 г.

Почти сигурно е, че Путин ще ги спечели, въпреки че рейтингът му не е ясен, заради загиналите руски войници във войната с Украйна и натоварената с военни разходи държавна хазна. За запълването ѝ са планирани повече данъци, но междувременно хазната ще трябва да осигури и наградите за позитивната лотария. Друг негативен фактор са растящите цени и резкият спад на рублата

Не е ясно обаче как това би повлияло на изборите, след като всяка проява на несъгласие с политиката на Путин се потъпква, политическата опозиция практически е сведена до нула, а конституционните промени от 2020 г. означават, че той може да задържи поста си и през следващото десетилетие.

Като част от предизборната кампания, Кремъл наскоро започна широка програма, насочена към младите руснаци, с цел да ги убеди, че предстоящите избори ще бъдат свободни и честни – ясна индикация, че подобни съмнения има. За Владимир Путин обикновено гласуват хората на средна възраст и нагоре, пенсионерите, държавните служители, работниците в държавни компании и жените, докато по-младите и по-либерални избиратели, особено в Москва и Санкт Петербург са по-критични към управлението му. 

Скорошна анкета показа и предпочитания към по-млад президент от 71-годишния Владимир Путин, особено след слуховете, че е претърпял сърдечна атака, но Кремъл  ги  опроверга.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: