"Няма и не може да има" политически конкурент на Владимир Путин в Русия

"Няма и не може да има" политически конкурент на Владимир Путин в Русия Снимка: uplabs.com

Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА „Новости”

„Ние многократно сме казвали, че президентът Путин е политик, държавник номер едно в нашата страна”, казва още Песков, развивайки любимата си тема от миналия месец, когато прогнозира изборните резултати: „Ако приемем, че президентът наистина издигне своята кандидатура, тогава е очевидно, че в нашата страна на сегашния етап никой не може да се мери с него. Президентът има абсолютната подкрепа на населението“.

Четвъртият президентски мандат на Путин изтича през 2024 г., но през 2020 г. той наложи поправки в руската конституция, които му дадат възможност да заема поста до 2036 г. Путин ръководи държавата от 2000 г. и все още не е обявил кандидатурата си за президентските избори през 2024 г., но вероятно планира да го направи на 4 ноември, на откриването на изложбата-форум „Русия”, казват източници на „Коммерсантъ”. 

Независими руски медии съобщават, че подготвяйки преизбирането на Путин, Кремъл търси подходящи „спаринг партньори“ в изборната „надпревара”. Едно от условията е опонентите да не изглеждат видимо по-млади от 71-годишния Путин, когото служителите в руското правителство започаха да наричат „дядо”, вместо обичайните „главния” и „първия”.

Социологически проучвания обаче започнаха да показват предпочитания за президент под 70 години. Такъв отговор дават 68% от анкетираните от Russian Field. Възрастта е в топ-5 на най-непопулярните характеристики на евентуален кандидат-президент, заедно с нетрадиционната сексуална ориентация (80%).

Въпреки възрастовия проблем, президентската администрация има задачата да гарантира по-висока избирателна активност и по-добри изборни резултати за Путин, от 2018 г., когато гласуваха 67,5% от руснаците, а Путин спечели с гласовете на 76,7% от тях. Както се шегуват в социалните мрежи, избирателната комисия е готова с резултатите, остава изборите да минат.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: