България стана постоянен член на Съвета на ООН по правата на човека, Русия не успя

България стана постоянен член на Съвета на ООН по правата на човека, Русия не успя Снимка: hrlc.org.au

При тайно гласуване страната ни получи 160 гласа, при необходими 97

Със 123 гласа беше избрана и Албания, докато Русия събра само 83 и не успя да се пребори за нито едно от двете места, отредени за Източна Европа, така че регионът ще бъде представляван от България и Албания, съобщи Associated Press. 

Руската федерация беше член на Съвета на ООН по правата на човека (СПЧ) от 2020 г. до април 2022 г. След това, заради пълномащабното нахлуване в Украйна, с решение на Общото събрание на ООН, членството на Русия в Съвета  беше прекратено. Това лиши Москва от правото да гласува и да се изказва в СПЧ. 

В отговор Русия обяви, че прекратява правомощията си в СПЧ, но по-късно изрази намерението си да се върне. В типичния си стил на превъзходство и обвинения, постоянната мисия на Русия в ООН подчерта, че ще предотврати по-нататъшното превръщане на Съвета в „орган, който изпълнява задачите на една група държави да наказва правителствата за тяхната независима политика“.

През октомври Съветът на ООН по правата на човека обяви, че ще документира нарушенията на правата на човека в Русия. В текста на приетата резолюция се посочва, че СПЧ е бил подтикнат към тази стъпка от „атмосферата на страх, репресии и насилие в страната, както и невъзможността за работа на правозащитни организации“. 

Представителят на Русия в СПЧ разкритикува това решение и каза, че западните страни използват Съвета за постигане на политическите си цели. Въпреки това, според руската постоянна мисия в ООН, Москва беше решила да опита да се върне в СПЧ на настоящите избори, но не ѝ достигнаха гласове. Все пак, наблюдатели намират получената от Русия подкрепа от 87 гласа за „тревожно висока”.

Съветът на ООН по правата на човека е със седалище в Женева и включва 47 постоянни члена, които се избират от Общото събрание на ООН. Те са с три годишен мандат (в случая 2024 – 2026) и имат право на глас при приемането на резолюции или на специални сесии, провеждани от СПЧ.‎

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: