Hyundai и Kia изтеглят близо 92 000 автомобила в САЩ

Hyundai и Kia изтеглят близо 92 000 автомобила в САЩ Снимка: cars.usnews.com

Южнокорейските автомобилопроизводители предупредиха, че машините крият риск от пожар

Проблемът, за който има десетина доклада, са „термични инциденти”, които не са довели до катастрофи, произшествия или наранявания. „Електронният контролер за модула на маслената помпа Idle Stop & Go може да съдържа повредени електрически компоненти, които могат да причинят прегряване на помпата”, се казва в съобщение на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA).

Освен риска от пожар, „термичните инциденти” може да предизвикат късо съединение, което потенциално би могло да засегне други контролери на превозните средства, казаха от Hyundai. Предупреждението се отнася за моделите на Hyundai 2023 Elantra, 2023 Kona, 2023 Sonata, 2023 Tucson и 2023-2024 Palisade, плюс моделите на Kia 2023 Soul, 2023 Sportage и 2023-2024 Seltos.

„Съветваме собствениците да паркират колите си навън, далеч от сгради, докато приключат действията по изтеглянето“, предупредиха от NHTSA

До края на септември собствениците на посочените модели трябва да се свържат с дилърите си, които ще организират преглед на колите им и при необходимост – смяна на контролера на електрическата маслена помпа. Hyundai и Kia съобщиха на NHTSA, че подозрителният компонент е бил изваден от производство още през март. 

Това е последното от поредица изтегляния на автомобили Hyundai и Kia през последните години, свързани с риск от пожари. През март NHTSA съобщи, че Hyundai и Kia са изтеглили повече от 570 000 превозни средства заради друг потенциален „електрически” проблем, който би могъл да предизвика запалване на кабелите, използвани при теглене на ремарке. Миналия месец Hyundai обяви и изтеглянето на около 13 500 автомобила в Австралия заради потенциална възможност от повреда в двигателя, която може да причини пожари.

Hyundai и Kia работят като отделни предприятия, но са част от Hyundai Motor Group и споделят много компоненти. Двамата производитeли се борят и с друг проблем, констатирайки рязко увеличение на кражбите на автомобилите им и вече предложиха на собствениците заключване на волана и ъпгрейд на софтуера, след като видеоклипове в TikTok, маркирани като "Kia Boyz", показаха колко е лесно „да се позабавлявате”, като откраднете кола на Kia или Hyundai.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: