Покритие хамелеон затопля къщата в студено време и я охлажда в горещо

Покритие хамелеон затопля къщата в студено време и я охлажда в горещо Снимка: https://pixabay.com/

Изследователи са разработили покритие, което променя цвета и отразяващата си способност при температурни колебания

Международен екип от изследователи, ръководен от Харбинския технологичен институт, разработи покритие, чийто цвят и свойства се променят в зависимост от външната температура. В горещо време става светло, отразявайки слънчевата светлина, а когато се охлади, потъмнява и поема топлина.

Инженерите заимствали идеята за материала от свойствата на хамелеона. В допълнение към камуфлажната функция на влечугите, живеещи в югозападна Африка, цветът на кожата реагира на температурата на околната среда. Промяната на светлосив цвят при горещо време предотвратява прегряване, като отразява горещата инфрачервена дължина на вълната на слънчевата светлина. С понижаване на температурата кожата на влечугото става тъмнокафява, което поема топлина.

За да имитират този ефект, инженерите разработиха "температурно-адаптивно радиационно охлаждащо покритие", което съдържа микрокапсули, пълни с поливинилиден флуорид, химикал, който променя цвета си в отговор на промените в температурата. За да тестват ефективността на покритието, инженерите нанасят материала върху кутии от полистирол, покрити с алуминиево фолио, и го оставят да изсъхне, за да образува филм.

Когато този филм беше нагрят до 20°C, цветът започна да се променя от тъмно сив на светло сив. При температура от 30 °C материалът започва да отразява до 93% от слънчевата радиация. Изследователите също така покриват и миниатюрни външни конструкции, симулиращи къщи с материала, и ги наблюдават през всичките четири сезона.

Анализът показва, че при горещо време помещението с променящо цвета си покритие е по-хладно, отколкото в минидомовете, боядисани с бяла боя или облицовани със стоманени плочки. В същото време покритието хамелеон беше единственият материал, който превключваше между режимите на отопление и охлаждане, тъй като температурите на въздуха варираха през деня през пролетта и есента.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: