Войната в Украйна лиши японците от нормално кафе

Войната в Украйна лиши японците от нормално кафе

Причина за влошеното качество на внасяното в Япония кафе на зърна, е покачване на цените на торовете от Русия, използвани от колумбийските фермери.

Любителите на кафе в Япония забелязаха забележими промени в сутрешната си напитка и това е свързано с конфликта в Украйна, пише журналистът от  вестник Asahi Shimbun Юко Кавасаки. 

Качеството на кафето на зърна, което се внася в Япония, леко е намаляло, главно поради рязкото покачване на цените на торовете от Русия, използвани от колумбийските фермери.

Ю Шимада, специалист по оценяване на кафе, забелязва, че въпреки че зърната изглеждатна пръв поглед както и преди, свареното кафе е по-малко ароматно и има по-слабо изразен вкус. Този спад в качеството се дължи на факта, че колумбийските фермери използват по-малко торове, които способстват за растежа на кафеените листа.

Тази ситуация допринася за повишаване на цените на кафеените зърна, което пък се отразява на потребителите в Япония. Веригите магазини и кафенета повишиха цените на кафето, за да запазят качеството му. Някои фермери проучват алтернативни методи, като например добавяне на портокалова кора или дрожди при обработката на зърната след прибиране на реколтата, за да подобрят вкуса им.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: