Избягали от Русия програмисти създават хакерски банди в Турция

Избягали от Русия програмисти създават хакерски банди в Турция Снимка: zdnet.com

Според турски правоприлагащи органи, част от дейността на руските IT-специалисти е да обучават местни хакери, чиято квалификация е много по-ниска

След нахлуването на Русия в Украйна и мобилизацията, обявена през септември 2022 г., десетки хиляди програмисти от Русия се насочиха към Турция. За да се установят на новото място и да си осигурят доходи, някои от тях започнаха да се занимават с онлайн измами, кражба на лични данни и сформиране на местни хакерски групи, пише Financial Times, позовавайки се на турски правоприлагащи органи и специалисти по киберсигурност.

Полицейски служител от Анталия казва пред изданието, че „за по-малко от година броят на докладите за киберпрестъпления се е увеличил значително“. Руските хакери се свързват с местни „любители” на тъмната мрежа и работят в смесени групи, измествайки от престъпния пазар изестни руски и беларуски кибербанди.

Според източниците на Financial Times, новосъздадените в Турция хакерски структури се опитват да действат тайно и да не засягат турски граждани, за да не привличат вниманието на полицията – за разлика от безпардонните набези на руските и беларуските им „колеги”, за чиито действия държавите им си затварят очите. 

Хакерите крадат всичко - лични данни, пароли, данни за кредитни карти в други страни, криптопари и дори бисквитки и ги продават в Европа – много пъти чрез Telegram канали. „Търговията с пароли не е нищо ново, но уникалното тук, е, че процесите са отлично автоматизирани и на черния онлайн пазар се предоставят още „топли” данни, откраднати през последните няколко часа”, казва експерт по киберсигурност. 

Пред Financial Times специалистът по информатика разкри, че е проникнал в Telegram канал, търгуващ с данни, като се е представил за купувач и месеци наред е наблюдавал как руски програмисти обучават местни хакери да използват сложни кодове, за да структурират открадната информация и да искат по-високи цени от купувачите в Западна Европа.

В други чатове турският експерт е станал свидетел на „хакерски празненства”, след придобиването на богата плячка. Руските програмисти, преминали в лагера на хакерите, са обсъждали начини за конвертиране на откраднати криптовалути в турски лири и дори са купували недвижими имоти, което им дава основание да получат турски паспорт

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: